« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Što policija zapravo radi u gradu Zagrebu?

Gdje su policajci kada ih trebate? Kako biti siguran u velikome gradu...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

grafiti

,

policija

,

huligani

,

učenici

Pitate se kako u velikome gradu biti siguran? Novi slučajevi premlaćivanja podigli su vrlo veliku buru i uzrokovali smjene u vrhu Zagrebačke policije. Građani se ovih dana pitaju što radi i gdje je policija tada kada ju trebaju.

Nemali broj puta svatko je od vas doživio bezobrazluk naših sugrađana, koji unatoč starom nepisanom pravilu, kada je dva automobila ispred vas policijsko vozilo - vi trebate voziti penzionerski, da automobil Audi A6 kraj vas projuri zatamnjenih crnih stakala, a na vaše veliko razočaranje 'plavci' ne pokažu nikakvu želju za borbom protiv kriminala.

Ma imaju oni mnogo važnijeg posla, upravo su krenuli na zadatak i nemaju vremena baviti se sa sitnim cestovnim kriminalcima.

U isto vrijeme dječaci između 15 i 18 godina ispred svoje osnovne škole bezbrižno prefarbavaju HEP-ovu trafostanicu koja je generacijama bila platno za mnogobrojne koji su željeli nešto reći. Dok mladići kojima jedva koja dlačica izvire ispod nosa prikupljaju bijelu boju kako bi je bilo dostatno da prefarbaju grafitima punu zgradicu, policajci se na dojavu o skupini opasnih bandita približavaju mjestu zločina.

Dječaci su u punoj ratnoj spremi, oboružali su se kistovima kojima se može finije iscrtati nacionalno obilježje njihove zemlje, u pomoć su pozvali i prijatelje pa je grupica sada nešto veća, zadovoljno se smješkaju jer će i oni ostaviti nešto u nasljeđe svojoj generaciji. Nažalost, ovu idiličnu sliku prekida 'rotirka' policijskog vozila.

Na dojavu građana iz okolice, koji budno paze na kriminalce oko sebe, stižu policajci koji oduzimaju kriminalcima njihovo oružje i uz pomoć pojačanja odvoze huligane u policijsku stanicu. Nakon mukotrpnog propitivanja, za koje i neki od njih ne vide smisla, dječaci su dobili kaznenu prijavu, jer po novom zakonu grafitiranje podliježe takvoj klasifikaciji.

Dječak koji je išao na državno natjecanje iz Elektotehnike i među najboljima je u razredu sada odlazi u policijsku stanicu, na sud, u centar za socijalni rad, jer kriminalitet treba suzbiti u korijenima. Nažalost, taj isti dječak, kriminalac opasnoga kova, vrlo je rano shvatio kako funkcionira državni aparat, upoznao je to dok je mlad, pa ga kasnije neće iznenaditi.

Upoznao je to kada ga je prije godinu dana skupina mladića 'iscipelarila' na tramvajskom okretištu, tik ispred policijske stanice, zato što je oko vrata imao zavezan Zagrebov šal, jer ipak je on član navijačke skupine 'Bijeli anđeli'.  Vjerojatno o navijačkim skupinama ne znate mnogo, pa ni činjenicu da je to jedina navijačka skupina koja se čvrsto bori protiv nasilja i vrijeđanja na sportskim terenima.

Piše: Piše: Danijela Miklec
19.09.2008. 09:04:44
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ancy
    19.09.2008. 12:52
    gdje su bili savjesni građani i policajci kad su u Vrapču premlatili učenike koji su se vraćali iz škole?!?!
Novi komentar
nužno
nužno