« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Stanje sigurnosti u gradu je alarmantno

Zastupnici Gradske skupštine protestiraju protiv najnovijih događaja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Tatjana Holjevac

,

policija

,

sigurnost građana

,

PUZ

,

sigurnost

,

tučnjave

,

premlaćivanja

Predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac ustvrdila je danas na konferenciji za novinare da je u Zagrebu stanje sigurnosti alarmantno te od Policijske uprave Zagrebačke zatražila rezultate, odnosno da se uhvate i kazne krivci i utvrdi tko izdaje naloge za premlaćivanja.

Za nedjeljnu utakmicu, koja je visokog rizika, apelirala je na policiju da preventivno djeluje, a na navijače da dostojanstveno navijaju. Rekla je da se građani ne usude izaći čak na Trg bana Jelačića u vrijeme i prije utakmice te je apelirala na policiju da u svim dijelovima grada pojača sigurnost.

Ocijenila je da to što se pokušava kadrovskim promjenama riješiti situacija sigurnosti u gradu, ne daje rezultat, odnosno u policiji se ne čini sve što treba kako bi se promijenilo postojeće stanje i građani osjećali sigurno. Istaknula je da je potrebno promijeniti Zakon o policiji te učiniti duboke rezove u pravosuđu, jer ne prati ono što policija odradi. Ocijenila je da temeljna policija uopće ne funkcionira i građani je ne vide po gradu i ne osjećaju se sigurno, a počinitelji zlih aktivnosti nemaju nikakvog straha, jer nisu sankcionirani. Holjevac se založila za organiziranje gradske policije koju imaju europske metropole.

"Za grad Zagreb kao veliku metropolu hitno i nužno je uvesti drugačiji način ophodnje i osiguranja uvjeta sigurnosti za građane, te hitno uvesti preventivnu aktivnost policije koja vrlo dobro zna gdje se događaju nemiri i tučnjava i treba to spriječiti", rekla je Holjevac.

Holjevac je rekla da joj se obraćaju roditelji sa zamolbom da se nešto poduzme, jer više ne mogu brinuti o svojoj djeci koja izlaze sa strahom po gradu.

Najavila je da će uputiti pismo novom načelniku policije, kao što ga je uputila njegovu prethodniku, a u kojem će tražiti da se u Skupštini organizira rasprava te tematska sjednica o stanju sigurnosti u Zagrebu.

Holjevac je izvijestila i o dnevnom redu sjednice Gradske skupštine, zakazane za 26. rujna te rekla da će na aktualnom satu nazočiti članovi Kontrolnog ureda Beča. Od točaka je izdvojila prijedlog zaključka o mišljenju o imenovanju načelnika Policijske uprave zagrebačke, izvješće o prestanku mandata gradskom zastupniku Igoru Rađenoviću i verifikaciju mandata njegovu zamjeniku Danu Špiceru.

Gradski zastupnici raspravljat će i polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna grada Zagreba za 2008, o obrazloženim i dokumentiranim prijedlozima za izradu izmjena i dopuna GUP-a Zagreba i Sesveta, o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Holjevac je rekla da Skupština više ne će donositi cijene parkiranja, nego će to biti nadležnost Poglavarstva, te da građani traže da im se omogući duže parkiranje na određenim mjestima u centru od predviđena dva sata i da su to spremni platiti. (HINA)

19.09.2008. 20:49:46
Novi komentar
nužno
nužno