Što NE bi trebali jesti za doručak
Mnoge popularne opcije za doručak mogu imati suprotan učinak, uzrokujući brze skokove šećera u krvi
Održavanje stabilne razine šećera u krvi ključno je za održavanje energije tijekom dana. Zdrav doručak jedan je od najboljih načina za osiguranje stabilne razine šećera u krvi. Međutim, mnoge popularne opcije za doručak mogu imati suprotan učinak, uzrokujući brze skokove šećera u krvi, što dovodi do kasnijeg pada i intenzivne žudnje za šećerom.
Liječnici dr. Erik Natkin i dr. Rimas Geiga upozorili su na tri takve opcije.
Aromatizirani jogurti - ako odaberemo pravu vrstu, jogurt može biti ukusan i zdrav doručak. Primjerice, grčki jogurt može biti odlična opcija. Međutim, trebali bismo biti oprezni s aromatiziranim jogurtima. "Jogurti s okusom često sadrže velike količine dodanih šećera. Odaberite obični grčki jogurt i dodajte svježe bobičasto voće ili malo meda za slatkoću. Na ovaj način dobivate blagodati jogurta bez viška šećera", zaključio je dr. Geiga.
Muffini i krafne - kada ujutro poželimo nešto ukusno i slatko, opcije poput muffina i krafni mogu zvučati idealno. Nažalost, te dvije opcije nisu povoljne za naš struk. "Muffini i krafne su zapravo kolači za doručak, prepuni šećera, rafiniranog brašna i trans masti", kaže dr. Natkin. Slično, dr. Geiga ističe da muffini i razna slatka peciva često sadrže rafinirane šećere i masti.
Slatke žitarice za doručak - zdjelica žitarica praktična je opcija kada smo u žurbi, ali može negativno utjecati na naše zdravlje. "Zaslađene žitarice uglavnom su rafinirani ugljikohidrati i šećer. Probavljaju se u glukozu u roku od nekoliko minuta, dajući brzi nalet energije praćen neizbježnim padom, potičući žudnju", upozorava dr. Natkin za SheFinds. Dr. Geiga slaže se s tim i napominje da su mnoge žitarice za doručak prepune dodanih šećera, što uzrokuje brze skokove razine šećera u krvi.
Novi komentar