« Život
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
WOW!

Što nas čeka u budućnosti?

Čak i sportski razvijena i zdrava tijela muči niz problema, ističe profesorica evolucijske biologije

Hoćemo li biti ovakvi u budućnosti?
Hoćemo li biti ovakvi u budućnosti? (Arhiva)
Više o

budućnost

,

promjene

,

tijelo

Evolucija je zeznuta stvar - bez obzira što mi mislili o tome, ako promatrate ljude poput Michaela Phelpsa, Usaina Bolta ili Venus i Serene Williams, vjerojatno ste već pomislili kako smo kao vrsta dosegli "vrhunac evolucije".

Čak i takva, sportski razvijena i zdrava tijela muči niz problema, ističe profesorica evolucijske biologije Alice Roberts.

Njezina uža specijalnost je anatomija tijela, a Roberts tvrdi kako smo "tijekom milijuna godina evolucije stvorili smo puno problema", odnosno ne baš tako idealne karakteristike.

Kao vrsta, razvili smo vrlo korisnu sposobnost hoda na dvije noge, ali i veći mozak od primata. Upravo ti pomaci su vjerojatno uzrokovali smanjenje zdjelice, ali je istovremeno došlo do povećvanja lubanje. 

Rezultat toga je bolan porod kod ljudi, dok za razliku od nas, primati rode i gotovo odmah nakon poroda šeću kao da se gotovo ništa nije dogodilo, piše IFL Science.

Naša sposobnost hodanja na dvije noge, koliko god bila korisna, može dovesti do bolova u leđima, s kojima se mnogi susreću u kasnijim godinama.

Ipak, naša kralježnica je u obliku slova S, što znači da se i ne snalazi najbolje s vlastitom težinom.

Anatom Bruce Latimer upozorava: "Ako se ne pobrinete za kralježnicu pravilnim držanjem i redovitim vježbama, kralježnica će izdržati do otprilike 40-e ili 50-e godine života, a poslije tih godina kreću problemi." 

Da stvar bude složenija, i naša grla su sklona gušenju, a vid i sluh velikom broju ljudi neće potrajati u mjeri u kojoj bismo to htjeli.

Promatrajući pojedine životinjske karakteristike, profesorica Alice Roberts je odlučila što bismo sebi trebali "ukrasti" kako bismo do ideala ljudskog tijela.

"Inspiriran psima, mačkama, glavonošcima, ribama, labudovima i čimpanzama, moj model ima bolje srce s više arterija od ljudskog bića, učinkovitija pluća, oči bez mrlja, uši koje bolje podižu zvuk, učinkovitije noge i kožu gmaza koja reagira na blokiranje štetnih ultraljubičastih zraka", objašnjava Roberts.

Rezultat je - ultimativni čovjek, odnosno nešto najbolje što bi se evolucija ili genetski inženjering ikada mogli nadati.

04.04.2021. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno