« Život
objavljeno prije 7 dana i 13 sati
ZNATE LI?

Znate li što je svjetlosno onečišćenje?

Može se činiti bezopasnim, ali svjetlosno onečišćenje ima dalekosežne posljedice na sva živa bića, upozoravaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Trebalo bi biti ovako...
Trebalo bi biti ovako... (Arhiva)
Više o

svjetlosno zagađenje

,

svjetlosno onečišćenje

Efikasna vanjska rasvjeta smanjuje svjetlosno onečišćenje te vodi boljoj kvaliteti života za sve. Pokret za tamno nebo radi na dovođenju bolje rasvjete u lokalne zajednice diljem svijeta kako bi sav život mogao napredovati.

Hrvatski astronomski savez sudjeluje u ovim aktivnostima, ali je planirane aktivnosti morao otkazati radi sve lošije epidemiološke situacije, ipak u promotivnom videu Svjetskog tjedna tamnog neba 2021. Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (IDA) čija je poruka ove godine „Otkrite noć" sudjeluje i njihov tajnik Dorian Božičević, koji je ujedno član mreže IDA advokata za područje Hrvatske.

Što je svjetlosno onečišćenje?

Sva umjetna rasvjeta tijekom noći pridonosi svjetlosnom onečišćenju, ali umjetna rasvjeta može biti i takva da ne čini značajne štetne posljedice za okoliš.

Koje probleme stvara svjetlosno onečišćenje?

- šteti divljim životinjama
- može naštetiti ljudskom zdravlju
- stvara prekomjernu potrošnjom energije, a time i javnog novca
- pridonosi klimatskim promjenama
- smanjuje našu mogućnost da vidimo svemir

Svjetlosno onečišćenje u svijetu raste dva puta brže od rasta svjetske populacije, a 83% globalne populacije živi pod svjetlosno zagađenim nebom, stoji u priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza.

06.04.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.04.2021. 18:12
    ima topga puno u gradovima
Novi komentar
nužno
nužno