« Život
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
LOŠE

Što nam radi nedostatak sna

Sve više od 16 sati u budnom stanju pogoršava mentalno i fizičko stanje tijela i usporava osnovne funkcije, pa je nužno krenuti na počinak

Manjak sna vas može odvesti u bolest
Manjak sna vas može odvesti u bolest (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

nedostatak sna

Dobar i zdrav san preduvjet je takvog života, a ako ne vjerujete, evo vam rezultata istraživanja - ljudi koji dovoljno spavaju ne razbolijevaju se niti blizu onoliko kao oni kojima nedostaje sna. Razlog je jednostavan - stručnjaci preporučuju 7 do 9 sati sna tijekom noći, a ako spavate manje, tijelo se usporava i trpi.

Naime, premala količina sna na dnevnoj bazi uzrokuje slabije pamćenje, a uz to se povećava i rizik od Alzheimerove bolesti jer nedostatak sna potiče pojačano lučenje beta-amiloida, toksičnog hormona koji je jedan od glavnih uzročnika ove bolesti.

Jednako tako, zbog premalo sna imunološke stanice postaju 70 posto manje djelotvorne u borbi protiv stanica raka što dovodi do razvitka ove maligne bolesti u našem tijelu. Uz to, pati i kardiovaskularni sustav. Krvni tlak znatno se podiže i postoji čak 200 posto veća mogućnost od moždanog udara nego kod osoba s normalnih ritmom spavanja.

Tek toliko da znate - tijelo funkcionira bez problema sve dok smo budni do 16 sati u komadu. Sve više od toga pogoršava mentalno i fizičko stanje tijela i usporava osnovne funkcije, pa je nužno krenuti na počinak.

Pa vi izračunajte sada koliko ste budni...

03.12.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno