« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
OPREZ

Što možemo jesti nakon isteka roka trajanja?

Baciti ili pojesti? Vjerojatno ste se ovo i vi često pitali kada ste iz hladnjaka izvadili namirnicu kojoj je istekao rok trajanja. Što bez straha smijemo konzumirati, a što ipak treba baciti?

Pripazite već kad kupujete
Pripazite već kad kupujete (Shutterstock)
Više o

hrana

,

rok trajanja

,

sigurna za jelo

Ljeto je vrijeme kad svu hranu po navici trpamo u hladnjak bojeći se da će se pokvariti, pa nije čudo da nam se često dogodi da zaboravimo na nešto što je ostalo iza na polici i da - istekne rok trajanja

Rok trajanja je zapravo vrijeme koje se hrana održava na tržištu zadovoljava ili zadržava najviše od svojih svojstava koje je dobila pri pakiranju. Ipak rok trajanja je sigurnosni dio koji proizvođač želi upozoriti potrošača da nakon toga ne bi smio koristiti tu hranu", poručio je Marijan Katalenić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na jajima, mesu i mliječnim proizvodima nalazi se oznaka najbolje upotrijebiti do - određenog datuma. I to bi trebalo shvatiti vrlo ozbiljno! 

Na policama se mogu pronaći i proizvodi koji imaju čak nekoliko rokova trajanja. "Uzmite npr. Kulenovu seku, to je polutrajni porizvod. Ako ga ostavimo u takvom stanju njegov rok trajanja je više mjeseci, ako ga razrežemo, tada je rok trajanja 24 sata, a kada ga razrežemo i odmah upakiramo u foliju plastičnu. Tada je rok trajanja osam dana. Dakle, zavisi o dosta uvjeta", dodaje Katalenić.

Sada dolazimo na onu kategoriju hrane čijem roku trajanja ne treba slijepo vjerovati.

"Možemo naprimjer voće, povrće. Ako vidimo da nije trulo, možemo još pojesti. To su neke namirnice, kruh. Piše rok trajanja do sutra, ali ako ga dobro skladištimo, može trajati i po nekoliko dana. I ako nemamo problema da moramo jesti friški kruh".

Stručnjaci priznaju da proizvođači često skraćuju rok trajanja kako bi povećali potrošnju, a time i kupnju hrane. Ipak, postoji nekoliko namirnica koje su vječne!

"Mogu pretpostaviti da bi to mogli biti sol i šećer, ulje i ocat. Tako neke stvari koje konzumiramo za koje nikad ne gledam jel' im je rok trajanja prošao. Jer nikada nemaju neke čudne mirise ili se nešto desilo".

Sol se, tako, ne može pokvariti. Ali, i njoj godine, provedene u našoj kuhinji, donose znakove starosti. "Nema rok trajanja, ali se zna da nakon godinu i pol jod sublimira, odlazi i nestaje, i ta sol ostaje čista sol. Čovjek gubi oligoelemente koje treba unijeti u organizam".

I za kraj - konzervirana hrana, za koju mislimo da može trajati godinama. Međutim, svako oštećenje konzerve, koja je zaštićena prehrambenim lakom, može izazvati vrlo opasne kemijske reakcije.

Zbog svega toga - oprez! Posebice što zbog recesije vrlo često posežemo za hranom pred istekom roka trajanja, jer se ona nudi po akcijskim cijenama.

23.07.2016. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno