« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
inicijativa

Što mislite o vikendu od tri dana?

Trodnevni vikend već se provodi u državi Utah i dokazano potiče uštedu energije i novaca te čini ljude sretnijima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

4x10

,

skraćenje radnog tjedna

,

radni tjedan od ponedjeljka do četvrtka

,

trodnevni vikend

Zaposlenici diljem svijeta ljubomorni i puni nadi gledaju na američku saveznu državu Utah koja je četvrtak učinila novim petkom.

Prije godinu dana, guverner Jon Huntsman pokrenuo je inicijativu "Working 4 Utah" kojom je 17.000 od ukupno 24.000 zaposlenih prebacio na četverodnevni radni tjedan uz 10 sati rada dnevno.

Glavni cilj promjene bila je ušteda energije, a kako je od uvođenja prošla cijela godina, objavljeni su prvi rezultati skraćenog radnog tjedna.

1. Smanjenje potrošnje energije i emisije štetnih plinova

Zatvaranjem ureda u petak, Utah je smanjila troškove električne energije za 13%, a ušteda će biti i veća kad se poboljšaju tehničke mogućnosti isključenja sustava hlađenja i grijanja u pojedinim zgradama.

Temeljem smanjene potrošnje energije, emisija štetnih plinova spustila se na 6000 metričkih tona, a ako se tome pridoda manji promet na cestama, smanjenje onečišćenja zraka ekvivalentno je micanju 2300 automobila s prometnica svake godine.

2. Smanjenje prometa i bolje zdravlje zaposlenika

S manjim brojem osoba koje dnevno odlaze na posao, smanjile su se i prometne gužve, a duljim radnim vremenom dijela zaposlenih, riješeni su prometni čepovi u državi.

Zaposlenici su također kraće izloženi smogu i stresu u prijevozu što se pozitivno odrazilo na njihovo opće zdravstveno stanje.

Gradovi poput El Pasa, Teksasa, Melbourne Beacha i Floride već su pokrenuli vlastite inicijative za skraćenje radnog tjedna, a New York i Kalifornija najavili su da pozorno prate sve što se događa u državi Utah

3. Financijske uštede

Nakon samo osam mjeseci provođenja četverodnevnog radnog tjedna, Utah je ukupno uštedila 1,8 milijuna dolara.

Prema najavama guvernera Huntsmana, uštede će s vremenom porasti kada isteknu dugoročni ugovori o leasingu, ali i uvođenjem "pametnih" energetskih sustava u urede.

4. Sretni i zadovoljni zaposlenici

Lori Wadsworth sa Sveučilišta Brigham (Utah), anketirala je zaposlenike koji su prešli na novo radno vrijeme i zaključila da ih 82% podržava sistem 4x10. Također, većina zaposlenika izjavila je da se osjeća zdravije i da je osjetno smanjena razina stresa.

Ljudi smatraju da žive sretnije i mirnije te da više vremena provode s obitelji i prijateljima. Manji broj pritužbi klijenata i potrošača ujedno pokazuje da je efikasnost i ljubaznost zaposlenika na radnom mjestu znatno porasla.

5. Poboljšanje ekonomske situacije

Odlazak na posao košta. Benzin, prijevozne karte i zbrinjavanje djece pet dana u tjednu imaju svoju cijenu. Očekuje se da će stanovnici države Utah zbog skraćenog radnog tjedna uštedjeti između pet i šest milijuna dolara godišnje.

Na taj način poboljšava se i mikroekonomska situacija u državi, jer ljudima na kraju mjeseca ostaje više novaca za osobnu potrošnju.

23.09.2009. 16:30:00
Novi komentar
nužno
nužno