« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
praktično, ali skupo

Beton koji se sam popravlja

Victor Li sa Sveučilišta Michigan izumio je novu vrstu betona koji sam reparira pukotine na sebi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

beton

,

betonizacija

,

sveučilište Michigan

,

Victor Li

,

nova vrsta betona

,

pukotine u betonu

Popucali beton i ceste u Hrvatskoj su nešto sasvim normalno. Loše održavanje, slabo ulaganje, štednja na materijalu samo su neki od razloga što nam je vožnja u automobilu avantura, a ni sama šetnja ulicama nije ništa manje izazovna.

No, u SAD-u uskoro neće postojati takvi problemi. Naime, Victor Li, inženjer  pri Sveučilištu Michigan izumio je beton koji se sam popravlja i uopće ne zahtijeva ljudsku intervenciju.

"Beton je izvrstan građevinski materijal, ali ima i svojih nedostataka", kaže Li. "Krti se i lomljiv je te zahtijeva konstantnu reparaciju."

Beton često puca, ponajviše zbog velikog tereta koji prelazi preko njega i erozije uzrokovane vremenskim prilikama. Čim se pojavi jedna mala pukotina, gotovo je - nastavit će se širiti i to će dovesti do slabljenja čitave strukture ili površine.

Lijev samoreparirajući beton je manje krhak od običnog, a to u prijevodu znači da je fleksibilniji i da pod teretom ili pritiskom poprima oblik slova "u". Ako i popuca, pukotine su iznimno tanke, tanje čak od ljudske kose. Upravo u tome leži tajna popravljanja betona.

Čitav proces je sličan oporavku ljudske kože. Po nekoj logici, porezotina od papira brže će zarasti nego rana od noža. Tako je i s Lijevim betonom - čim se pojavi mala pukotina, suhi dio betona je izložen vlažnom zraku.

Vlaga u zraku djeluje na suhi beton tako da se on zbog hidratacije počinje širiti i popunjavati napuknuća. Beton se sam vrati u početno stanje.

Vjerojatno jedini nedostatak ovog betona leži u njegovoj cijeni koja je i do tri puta veća od one za proizvodnju običnoga.

Li pak vjeruje da njegov beton košta manje od svih popravaka i održavanja koje se veže za obični beton; po njegovom mišljenju ovaj novi izbor na tržištu je dugoročno isplativiji.

23.09.2009. 15:06:40
Novi komentar
nužno
nužno