objavljeno 23.09.2009. 15:06:40
praktično, ali skupo

Beton koji se sam popravlja

Victor Li sa Sveučilišta Michigan izumio je novu vrstu betona koji sam reparira pukotine na sebi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Popucali beton i ceste u Hrvatskoj su nešto sasvim normalno. Loše održavanje, slabo ulaganje, štednja na materijalu samo su neki od razloga što nam je vožnja u automobilu avantura, a ni sama šetnja ulicama nije ništa manje izazovna.

No, u SAD-u uskoro neće postojati takvi problemi. Naime, Victor Li, inženjer  pri Sveučilištu Michigan izumio je beton koji se sam popravlja i uopće ne zahtijeva ljudsku intervenciju.

"Beton je izvrstan građevinski materijal, ali ima i svojih nedostataka", kaže Li. "Krti se i lomljiv je te zahtijeva konstantnu reparaciju."

Beton često puca, ponajviše zbog velikog tereta koji prelazi preko njega i erozije uzrokovane vremenskim prilikama. Čim se pojavi jedna mala pukotina, gotovo je - nastavit će se širiti i to će dovesti do slabljenja čitave strukture ili površine.

Lijev samoreparirajući beton je manje krhak od običnog, a to u prijevodu znači da je fleksibilniji i da pod teretom ili pritiskom poprima oblik slova "u". Ako i popuca, pukotine su iznimno tanke, tanje čak od ljudske kose. Upravo u tome leži tajna popravljanja betona.

Čitav proces je sličan oporavku ljudske kože. Po nekoj logici, porezotina od papira brže će zarasti nego rana od noža. Tako je i s Lijevim betonom - čim se pojavi mala pukotina, suhi dio betona je izložen vlažnom zraku.

Vlaga u zraku djeluje na suhi beton tako da se on zbog hidratacije počinje širiti i popunjavati napuknuća. Beton se sam vrati u početno stanje.

Vjerojatno jedini nedostatak ovog betona leži u njegovoj cijeni koja je i do tri puta veća od one za proizvodnju običnoga.

Li pak vjeruje da njegov beton košta manje od svih popravaka i održavanja koje se veže za obični beton; po njegovom mišljenju ovaj novi izbor na tržištu je dugoročno isplativiji.

23.09.2009. 15:06:40
http://m.metro-portal.hr/beton-koji-se-sam-popravlja/22728/