« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
MA DA?

Što je zdravije - pivo ili vino?

Ukoliko ste ljubitelj i vina i piva pa se nikako ne možete odlučiti što biste pili, možda vam možemo pomoći

Pivo je bolji izbor
Pivo je bolji izbor (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

pivo

,

vino

Kada se nađete s kolegama ili prijateljima za šankom u omiljenom kafiću, dok naručujete piće, sigurno ne razmišljate o tome kako djeluje na zdravlje. I to je dobro. Došli ste se opustiti i ako nemate nikakvih zdravstvenih problema, uživajte u onom što vam najviše odgovara - pivo, vino, pelin, martini ili nešto peto. 

No, ukoliko ste ljubitelj i vina i piva pa se nikako ne možete odlučiti što biste pili, možda vam možemo pomoći.

"Najveća razlika između vina i piva je u količini alkohola. Čaša vina sadrži 19 grama alkohola, a čaša piva 14. Vino sadrži više alkohola od piva", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Amanda A. Kostro Miller za Bustle.

Kada pijete pivo ili vino - ili bilo koja alkoholna pića, alkohol se djelomično apsorbira u želucu, ali uglavnom u tankom crijevu prije, nego što dođe do jetara.

"Ukoliko jedemo dok pijemo alkohol ili uz alkoholno piće konzumiramo i neko bezalkoholno ili vodu, usporit ćemo apsorpciju alkohola i ublažiti pijanstvo", dodaje za isti portal nutricionistica Erica Ingraham. Hrana je svojevrsna tampon zona za alkohol.

Ako pijete na prazan želudac, alkohol se puno brže apsorbira u krv. Po ovom pitanju gotovo je svejedno pijete li vino ili pivo. Na brzinu kojom alkohol ulazi u krvi osim stanja u želucu, utječu i naši kilogrami te razina hidratiziranosti. 

Pivo bi vas moglo brže zaistiti od vina zbog mjehurića i količine koju ćete popiti, no zbog istih tih mjehurioća moglo bi uzrokovati probavne probleme, ako ste im skloni. 

"Patite li od žgaravice, znajte da alkohol može biti okidač. No, ako pijete veće količine piva, vjerojatnost za žgaravicu još je veća", objašnjava Miller. Ako imate celijakiju ili ste alergični na gluten, zaboravite na pivo.

Što se tiče vina, poznato je da u umjerenim količinama, osobito crno vino, dobro djeluje na zdravlje jer obiluje antioksidansima. 

"Crna vina sadrže izuzetno jak antioksidans resveratrol koji poboljšava kardiovaskularno zdravlje i snižava kolesterol u krvi. Provode sew dodatna istraživanja da se utvrdi točan učinak vina na zdravlje", dodaje Miller. No, ne morate piti vino da biste tijelu osigurali resveratrol. Njime obiluju grožđe, borovnice i tamna čokolada. 

I dok sadrži manje glutena od piva, ne pretjerujte s vinom ako ste intolerantni na ovaj sastojak. "Proces izrade vina obično ne uključuje preradu sastojaka koji sadrže gluten. Međutim, neki vinski proizvodi mogu sadržavati gluten zbog okusa koji se dodaju vinu ili načina skladištenja", kaže Miller. 

Bilo koja vrsta alkohola imat će utjecaj na tijelo. 

Što je bolje - vino ili pivo, ostaje da sami odlučite - ako vam se pije vino, pijte vino, ako ste baš za pivo, uživajte u pivu.  Razlike koje ova popularna pića imaju za organizam su neznatne. Ono što je bitno je da ne prejerate i da pametno pijete kako vikend ne biste proveli u krevetu.

16.11.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno