« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
SAVJETI :)

Što je bolje biti, ranoranilac ili noćna ptica?

Jedna od klasifikacija ljudi temeljem navika spavanja je ona s podjelom na ranoranioce i noćne ptice

Ovako izgledaju noćne ptice ujutro... ;)
Ovako izgledaju noćne ptice ujutro... ;) (Arhiva)
Više o

ranoranioci

,

noćna ptica

Kada smo mladi, gotovo da je pravilo da smo noćne ptice i gubimo noći iz raznoraznih razloga - što opravdanih, što ne... no, kako idu godine, polako mijenjamo svoj raspored....

Uvriježeno je mišljenje da se ranoranioci smatraju susretljivijima od noćnih ptica jer oni koji rano ustaju općenito se lakše prilagođavaju standardnim dnevnim rasporedima.

Prema pregledu istraživanja iz 2012., ranoranioci su prijavili višu razinu pozitivnih emocija. Međutim, vrijedi uzeti u obzir da se sreća i druge pozitivne emocije mogu lakše postići kad vam vaš obrazac spavanja omogućuje da se lako afirmirate u društvu.

S druge strane, ostvarivanje i održavanje romantičnih veza i drugih vrsta međuljudskih odnosa može biti teško ako vam predstavlja problem da ostajete budni nakon 8 ili 9 sati navečer.

>> Noćne ptice umiru ranije... a evo i zašto >>

Biti noćna ptica svakako ima nekoliko nedostataka. Budući da je većina društva strukturirana oko dnevnog rasporeda, poput radnog vremena od 8 do 16 ili dnevne nastave u školi i na fakultetu, onima koji ustaju kasno možda će biti teže zadržati određeni posao. Mlade noćne ptice mogu čak imati problema s prilagodbom na fiksni školski raspored.

Pouzdani izvor iz 2019. sugerira da se noćne ptice također mogu suočiti s drugim nedostacima, uključujući povećani rizik od mentalnog zdravlja i metaboličke probleme.

>> Noćne ptice bolje rade kasnije >>

Ipak, preferencija večernjih sati nije uvijek loša stvar. Mnogi umjetnici, pisci i kreativni profesionalci smatraju da rade svoj najbolji posao dok ostatak svijeta tiho spava oko njih

15.11.2021. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.11.2021. 16:10
    Noćna ptica
Novi komentar
nužno
nužno