« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Što djeca ne smiju raditi na internetu

Internet nije potpuno sigurno mjesto za odrasle, a kamoli za djecu, stoga ih morate naučiti što ne smiju raditi kad sami surfaju

Što rade vaši klinci na internetu?
Što rade vaši klinci na internetu? (Arhiva)
Više o

internet

,

djeca

,

sigurnost

Sigurnost na internetu postaje sve važnija stavka, pogotovo kad se radi o djeci koja običnu surfaju bez nadzora. Stoga je Panda Security objavila kratku listu najvažnijih stvari koje djeca ne smiju raditi na internetu, a vama preporučujemo da se dobro upoznate s njom i objasnite djeci sve zamke: 

1) Razgovor s nepoznatim ljudima

Društvene mreže, brbljaonice i aplikacije poput WhatsAppa nude brojne kanale putem kojih neznanci mogu stupiti u kontakt s vašom djecom. Djeca su često naivna, zbog čega nisu svjesna kako bi se mogla naći u opasnosti, niti ju znaju prepoznati. 

>> Djeca roditelje sve više zamjenjuju računalima >>

2) Dijeljenje osobnih informacija

Odrasli znaju što je pogodno za dijeljenje s drugim ljudima, djeca često ne. Razgovarajte s njima, objasnite im zbog čega je opasno neke podatke i informacije dijeliti online. 

>> Djeca su na internetu sve ugroženija >>

3) Neograničeno igranje

Gotovo sva djeca rado će preuzimati igre kako bi se zabavila i postavila si nove izazove. Teoretski, to nije problem - sve dok ne potroše svo slobodno vrijeme na njih. Takvo ponašanje može imati posljedice na njihov odnos s vama, drugom djecom te dobi, kao i na izvršavanje zadaća i obveza. Postavite im granice.

>> Djeca nisu svjesna opasnosti na internetu >>

4) Preuzimanje nepriličnih aplikacija

Googleov Play i App Store nude na tisuće aplikacija osmišljenih kako bi nam olakšale život. No, važno je znati što se preuzima te kakve informacije dajete autorima aplikacije i što primate od njih. Ako niste oprezni, lako se može dogoditi da za svoj uređaj pogonjen Androidom preuzmete aplikaciju koja će vas uvaliti u dodatne troškove, instalirati aplikacije bez vašeg odobrenja, špijunirati vas ili ukrasti vaše podatke. Stoga treba djecu naučiti da ne skidaju aplikacije bez vaše dozvole i nadzora. 

>> Facebook je među najvećim problemima modernog roditeljstva >>

5) Posjećivanje web odredišta sa sadržajem koji nije za djecu

Slučajno ili ne, djeca bi se mogla naći na internetskim stranicama koje nisu namijenjene njihovom uzrastu. Ugradite sustave roditeljskog nadzora i zaštite kako bi blokirali pristup nepoželjnom sadržaju. 

6) Neka ne budu lakovjerna

Stalno nas bombardiraju pozivima na sudjelovanje u nagradnim igrama i porukama s obavijestima kako smo osvojili neku fantastičnu nagradu. Zauzvrat, u pravilu trebamo dati bar neke osobne informacije. Vi, vjerujemo, znate da su to obično navlakuše, ali djeca to ne znaju. Podučite ih.

7) Neka ne budu žrtve cyber iživljavanja

Kako su takvi napadi često vrlo ozbiljni, djeca su sklona ne govoriti roditeljima istinu o tome što im se događa. Pratite njihove reakcije dok koriste internet, odnosno dok su u interakciji s drugom djecom na društvenim mrežama. Tako ćete lakše primijetiti u slučaju da nešto nije u redu

14.07.2014. 13:53:00
Novi komentar
nužno
nužno