« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OPUŠTENO

Što činiti prije ispita

Osim što trebate naučiti to što učite, prije testova i ispita ne bi bilo loše da pripazite što jedete i da promijenite neke životne navike

Muči li vas stres zbog nadolazećeg ispita?
Muči li vas stres zbog nadolazećeg ispita? (Deviantart)
Više o

hrana

,

studenti

,

učenje

,

ispiti

,

testovi

Testiranja, ispiti, kolokviji... Jednima mačji kašalj, drugima noćna mora. Učenici i studenti diljem svijeta moraju ih položiti ako žele napredovati u obrazovnom životu, a svatko od nas zna ili se sjeća kako to može biti stresno i naporno. Nervoza, zaboravljivost, blokada mozga i velika očekivanja sve to uzima svoj danak.

Srećom, postoji rješenje za te probleme. Osim činjenice da to što učite morate i naučiti, stres i nervozu možete pobijediti i uz pomoć hrane koja će vam uz smirenost dati energiju i povećati koncentraciju.

Hrana protiv stresa

Naranče. Kad ste pod stresom prije ispita dolazi do pada razine vitamina C u vašem tijelu, a to vas čini osjetljivijima na bolesti. Jedite naranče - pored vitamina C one će vam dati i folnu kiselinu koja je sjajna za zdravlje.

Špinat. Ovo je bogat izvor željeza i kalcija kao i vitamina A. Željezo jača imunitet i poboljšava kognitivne sposobnosti i razvoj jer je važan u procesu stvaranja hemoglobina i osnovnih enzima. Kalcij pak jača kosti, a vitamin A ublažava umor očiju.

Voda. Pomaže probavi i dobra je za bubrege. Pomaže u reguliranju i održavanju normalne tjelesne temperature, važna je za iskorištavanje energije, budnost i opći tjelesni i mentalni rad. tijelo uvijek treba imati dovoljno vode: kad smo pod stresom često zaboravljamo jesmo li i koliko žedni. Pijte vodu.

Mlijeko. Idealna količina kalcija dnevno je 600 miligrama za svakog učenika, studenti mogu uzimati i više. kalcij je važan za tjelesni razvoj, ali ujedno jača imunitet.

Proteini. Jaja, mliječni proizvodi, meso. Morate ih unositi na dnevnoj bazi. Oni jačaju mišiće, drže nas budnima, aktivnima i u formi.

Žitne pahuljice. Dobri ugljikohidrati u formi žitnih pahuljica, raspoređeni u manje porcije tijekom dana, dat će vam dovoljno energije da pregrmite ispitne muke. Niski glikemijski indeksu dobrim ugljikohidratima omogućuje da se energija iz pahuljica lagano i konzistentno upija pa ćete moći izdržati čitav dan bez problema.

Zdrave navike

  • Ne preskačite doručak - kombinirajte mlijeko, jaja, ribu, piletinu, orašaste plodove, žitne pahuljice.
  • Izbjegavajte stimulanse - kava, i čaj trebaju biti zabranjeni prije ispita.
  • Ne učite u velikim vremenskim komadima. uzimajte redovite stanke dok učite. štoviše, zabavite se na neki način - sport, igrice, druženje s prijateljima. Mozgu je potreban odmor.
  • Brza hrana. Ne dolazi u obzir!!!
  • Ambijent. Okruženje u kojem učite mora biti smirujuće, tiho, dobro prozračeno i osvijetljeno.
  • Meditacija. Dišite duboko, meditirajte, pomolite se prije spavanja kako bi sve što ste naučili bolje sjeloi kako biste opušteni zaspali.
29.04.2011. 20:25:00
Novi komentar
nužno
nužno