« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 20 dana i 8 sati
SAVJETI

Što bi trebalo jesti za dug život?

Ono što znamo jest da genetika igra određenu ulogu, ali čini samo 25 posto ukupnog utjecaja na dugovječnost

Pazite što jedete
Pazite što jedete (Arhiva)
Više o

hrana

,

dugovječnost

Savjeti o dugovječnosti često su zbunjujući zbog mnoštva informacija iz različitih izvora, uključujući reklame, društvene mreže i ponekad kontradiktorna istraživanja. Ono što znamo jest da genetika igra određenu ulogu, ali čini samo 25 posto ukupnog utjecaja na dugovječnost. Preostalih 75 posto ovisi o životnim navikama, poput nepušenja, smanjenja stresa i održavanja zdrave tjelesne težine.

Znanstvenici iz Norveške i Italije proveli su veliku analizu dosadašnjih istraživanja kako bi identificirali prehrambene navike povezane s duljim životom. Analizirali su 41 sustavni pregled i meta-analizu koja je obuhvatila podatke više od milijun sudionika, piše EatingWell. Istraživanje je uključilo učinke različitih prehrambenih skupina, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite i rafinirane žitarice, ribu, meso, mliječne proizvode, mahunarke, šećere i zaslađena pića.

Zaključeno je da prehrana bogata orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem i ribom smanjuje rizik od prerane smrti i povećava dugovječnost. Također su utvrđene pozitivne, iako nešto slabije povezanosti između duljeg života i povećanog unosa mahunarki i bijelog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje unosa ovih vrsta namirnica može pozitivno utjecati na dugovječnost

S druge strane, visoka konzumacija prerađenog i crvenog mesa, rafiniranih žitarica, zaslađenih napitaka i dodanih šećera povezana je s kraćim životnim vijekom. Zanimljivo je da mliječni proizvodi nisu pokazali jasnu povezanost s dugovječnošću u jednom ili drugom smjeru.

Ovakve analize pružaju jasniju sliku od pojedinačnih istraživanja jer objedinjuju podatke iz brojnih studija i eliminiraju slabije dizajnirane eksperimente. Iako ne mogu dati precizne preporuke o veličini porcija, njihova poruka ostaje jasna: povećanje unosa ovih pet vrsta namirnica - orašastih plodova, cjelovitih žitarica, voća, povrća i ribe - može pozitivno utjecati na dugovječnost.

Prema ovoj analizi, ključ dugovječnosti leži u prehrani bogatoj cjelovitim namirnicama, uz ograničenje unosa prerađenog mesa, šećera i rafiniranih proizvoda. Osim prehrane, dugovječnost podupiru i zdrave životne navike, poput redovite tjelesne aktivnosti, hidracije, društvene povezanosti, hobija i kvalitetnog sna.

28.02.2025. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno