Što bi trebalo jesti za dug život?
Ono što znamo jest da genetika igra određenu ulogu, ali čini samo 25 posto ukupnog utjecaja na dugovječnost

Savjeti o dugovječnosti često su zbunjujući zbog mnoštva informacija iz različitih izvora, uključujući reklame, društvene mreže i ponekad kontradiktorna istraživanja. Ono što znamo jest da genetika igra određenu ulogu, ali čini samo 25 posto ukupnog utjecaja na dugovječnost. Preostalih 75 posto ovisi o životnim navikama, poput nepušenja, smanjenja stresa i održavanja zdrave tjelesne težine.
Znanstvenici iz Norveške i Italije proveli su veliku analizu dosadašnjih istraživanja kako bi identificirali prehrambene navike povezane s duljim životom. Analizirali su 41 sustavni pregled i meta-analizu koja je obuhvatila podatke više od milijun sudionika, piše EatingWell. Istraživanje je uključilo učinke različitih prehrambenih skupina, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite i rafinirane žitarice, ribu, meso, mliječne proizvode, mahunarke, šećere i zaslađena pića.
Zaključeno je da prehrana bogata orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem i ribom smanjuje rizik od prerane smrti i povećava dugovječnost. Također su utvrđene pozitivne, iako nešto slabije povezanosti između duljeg života i povećanog unosa mahunarki i bijelog mesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasaPovećanje unosa ovih vrsta namirnica može pozitivno utjecati na dugovječnost
S druge strane, visoka konzumacija prerađenog i crvenog mesa, rafiniranih žitarica, zaslađenih napitaka i dodanih šećera povezana je s kraćim životnim vijekom. Zanimljivo je da mliječni proizvodi nisu pokazali jasnu povezanost s dugovječnošću u jednom ili drugom smjeru.
Ovakve analize pružaju jasniju sliku od pojedinačnih istraživanja jer objedinjuju podatke iz brojnih studija i eliminiraju slabije dizajnirane eksperimente. Iako ne mogu dati precizne preporuke o veličini porcija, njihova poruka ostaje jasna: povećanje unosa ovih pet vrsta namirnica - orašastih plodova, cjelovitih žitarica, voća, povrća i ribe - može pozitivno utjecati na dugovječnost.
Prema ovoj analizi, ključ dugovječnosti leži u prehrani bogatoj cjelovitim namirnicama, uz ograničenje unosa prerađenog mesa, šećera i rafiniranih proizvoda. Osim prehrane, dugovječnost podupiru i zdrave životne navike, poput redovite tjelesne aktivnosti, hidracije, društvene povezanosti, hobija i kvalitetnog sna.
Novi komentar