« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
UPOZORENJA

Stižu cigarete s drastičnim fotografijama na pakiranjima

Od 20. svibnja na pakiranjima cigareta i ostalih duhanskih proizvoda u Hrvatskoj uz upozorenja bi se trebale naći i fotografije

Od 20. svibnja i u Hrvatskoj
Od 20. svibnja i u Hrvatskoj (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

cigarete

,

kutija cigareta

Upozorenje s fotografijom trebalo bi se nalaziti na 65 posto površine ambalaže. Sa svake bočne strane stajat će dodatno upozorenje. S jedne bi strane pisalo da pušenje ubija, a s druge strane da duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak.

Ovo je tek dio prijedloga novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. S brojnim novostima, na snagu bi trebao stupiti 20 svibnja.

Kutije koje bi mogle sugerirati da su cigarete light, ultra light i tome slično, trebale bi otići u prošlost, kao i cigarete s razno raznim aromama. Iznimka su cigarete s mentolom, koje će se prodavati do 2020.

Stiže i cijeli niz odredbi o elektronskim cigaretama. Za početak - više neće smjeti stajati izložene.

Zabranjuje se korištenje e-cigareta u zatvorenim javnim prostorima, izuzev ugostiteljskih. Smanjit će se pakiranja i spremnici za tekućine, stižu i leci s upozorenjima.

Po pitanju pušenja u ugostiteljskim objektima nema promjena. Iako će se ventilacije strože kontrolirati, kafići će i dalje biti zadimljeni. Osim u slučaju da se gradovi i općine u kojima se nalaze, po novom odluče proglasiti 'smoke free' zonama

24.03.2016. 11:56:00
Novi komentar
nužno
nužno