« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
STVARNO?

Sreća je nekad bila drugačija

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme postali važniji od obrazovanja i vjere

Što je nekad činilo ljude sretnim, a što sad?
Što je nekad činilo ljude sretnim, a što sad? (Arhiva)
Više o

sreća

,

dobro raspoloženje

,

slobodno vrijeme

,

sigurnost

Sreća nije ista stvar danas i prije 80 godina, pokazalo je zanimljivo istraživanje u kojem su psiholozi s britanskog Sveučilišta Bolton ponovili socijalni eksperiment proveden prije gotovo osamdeset godina u istome gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude sretnima iste vrijednosti.

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme postali važniji od obrazovanja i vjere, utvrdili su britanski psiholozi.

Prije 80 godina je 226 anketiranih stanovnika Boltona na pitanje "Što vas čini sretnima?", postavljeno u mjesnim novinama u odgovorima navelo deset faktora. Prva tri mjesta zauzeli su sigurnost, znanje i vjera.

Sandie McHugh i Jerome Carson sa Sveučilišta Bolton prošle su godine ponovili eksperiment u istome gradu. Pokazalo se da je današnjim ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora, a novi su na popisu dobro raspoloženje i slobodno vrijeme, piše Science Daily.

Vjera, koja je prije osam desetljeća bila na trećemu mjestu po važnosti, pala je na posljednje mjesto popisa naših suvremenika.

Godine 1938. većina ispitanika odgovorila je da se najbolje osjeća u vlastitom gradu, dok se čak 63 posto današnjih sudionika ankete sretnije osjeća izvan grada.

I danas je, kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrijednostima. Četrdeset posto u to je vjerovalo prije 80 godina, a isti postotak tako misli danas. Ni u jednom razdoblju većina ih sreću nije povezala s materijalnim vrijednostima ni s bogatstvom.

"I prije osamdeset godina i danas faktor sreće bio je jednako zastupljen. Ljudi su lani odgovorili da više cijene obitelj i prijatelje, dobar provod i slobodno vrijeme", kazala je McHugh koja je rezultate istraživanja predstavila na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji Britanske udruge psihologa u Liverpoolu

22.01.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno