« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ESTONSKI RECEPT

Srcobolju se može liječiti i pastom od badema

Pasta koju u jednoj ljekarni u Tallinnu spravljaju od Srednjeg vijeka sadrži 72 posto badema, a ostali sastojci su tajni, ali navodno djeluje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Valentinovo

,

Finska

,

Tallinn

,

pasta od badema

,

slomljeno srce

Budući da je Valentinovo pred vratima, jedna ljekarna u Tallinnu, koja postoji od davne 1422., i ove godine obećava da će slomljena srca izliječiti uz pomoć paste od badema, čiji recept potječe još iz Srednjeg vijeka.

Smještena na središnjom trgu povijesne srednjovjekovne četvrti Tallinna, apoteka Raeapteek hvali se da je sa svojih 588 godina rada najstarija u Europi.

"Još od srednjeg vijeka" u njoj se priprema i prodaje "posebni recept za liječenje srcobolje", objašnjava zaposlenica ljekarne Ulle Noodapera.

"I dalje proizvodimo tu pastu jer potražnja ne jenjava već stoljećima, budući da se uvijek nađe netko sa slomljenim srcem koje treba izliječiti", kaže Ulle. Točan recept paste brižljivo se taji.

"Nije to obična pasta od badema, nego pasta koja se proizvodi od Srednjeg vijeka. U njoj je 72 posto badema i 28 posto drugih sastojaka, koje nećemo otkriti"

Osim tajanstvene paste, koja se prodaje po cijeni od jednog eura za 40 grama, u srednjovjekovnoj se tallinnskoj ljekarni prodaju još mnoge stvari koje kupca vraćaju u davna vremena.

Tako je u ponudi cijeli niz napitaka i pripravaka za koji se stoljećima smatra da imaju čarobne moći - sušeni žablji kraci, oči grgeča, krv crne mačke, lanolin iz vune prljavog janjeta, djelići egzotične mumije, crvi u ulju, spržene pčele, vučje tripice i zečja srca, koja se koriste kad se nekome treba vratiti izgubljeni razum.

"Nekom se ovo može činiti smiješnim i apsurdnim, ali je uvijek postojao razlog zbog kojeg su liječnici nekad propisivali te proizvode, koji su se prodavali u ljekarni", istaknula je Ulle Noodapera.

"Osobe koje, npr., imaju problema s vidom preporučujemo otopinu odoljena jer su mačke, koje ga obožavaju, poznate po iznimno dobrom vidu", pojasnila je Ulle Noodapera. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 21:07:14
Novi komentar
nužno
nužno