« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZUBARSKI STOLAC

Djeca koja se boje zubara imaju više psiholoških problema

Švedsko istraživanje pokazalo je da djeca koja se jako boje stomatoloških pregleda često dolaze iz nestabilnih obitelji

(Wikipedia)
Više o

zubar

,

stomatolog

,

Anika Gustafsson

,

strah od zubara

,

psihološki problem

Strah od zubara nije problem koji je povezan samo s boli ili neugodnim zvukom zubarske bušilice. Naime, istraživanje provedeno na akademiji Sahlgrenska Sveučilišta u Goteborgu navodi da djeca i tinejdžeri koji imaju velik strah od zubara češće odlaze na razgovore kod psihologa, a često dolaze i iz nestabilnih obitelji, prenosi Science Daily.

Specijalistica dječje stomatologije Annika Gustafsson proučavala je djecu i adolescente u školskoj dobi kojima je bila potrebna posebna zubarska njega jer su imali velik broj karijesa i jako su se bojali odlasku stomatologu.

U sklopu istraživanja 250 djece s takvim problemima i njihovi roditelji opisali su svoju obiteljsku situaciju i svakodnevni život, a odgovore je dr. Gustafsson usporedila s odgovorima istog broja pacijenata kojima je bila dovoljna uobičajena stomatološka njega.

Kako kaže dr. Gustafsson, pokazalo se da djeca s problemima u ponašanju znatno više pate od straha od zubara, a većinom žive u obiteljima nižeg standarda i samo s jednim roditeljem. Osim toga, imaju i znatno više psiholoških problema. I njihovi roditelji izjavili su da imaju strah od zubara, kao i probleme s nervozom i brigama što, naravno, ima negativan utjecaj i na djecu.

Dr. Gustafsson smatra kako je važno da se prema takvim roditeljima i djeci u stomatološkom sustavu izrazi poštovanje i da im se izađe u susret. Osim toga, vrlo je važno već u ranoj dobi otkriti koja djeca trebaju dodatnu pažnju i pomoć.

12.02.2010. 18:04:16
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jelena
    15.03.2010. 15:54
    mislim da djeca koja se boje zubara podlijezu raznim komentarima koje cuju od druge djeca kao npr nemoj ici izbusice ti facu,boli nehumano
Novi komentar
nužno
nužno