« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Spojevi iz kozmetičkih preparata nađeni kod svih pacijentica oboljelih od raka dojke

Parabeni, kemijski spojevi iz kozmetičkih preparata, pronađeni su u 99 posto uzoraka tkiva tumora pacijentica koje su oboljele od karcinoma dojke

Više o

hrana

,

karcinom dojke

,

kozmetički preparati

,

parabeni

,

farmaceutski proizvodi

Analizirajući uzorke tkiva tumora 40 pacijentica koje su oboljele od karcinom dojke, znanstvenici su u svima pronašli parabene, kemijski spoj koji se naširoko koristi kao konzervans u kozmetičkim preparatima, hrani i farmaceutskim proizvodima.

Niz studija je ukazalo na potencijalnu povezanost parabena i formiranja karcinoma dojke jer imitiraju estrogen koji igra centralnu ulogu u formiranju, rastu i napredovanju ove opake bolesti, no iako ni ovo novo istraživanje nije sa sigurnošću potvrdilo sumnje ono opravdava daljnja istraživanja.

"Iako su parabeni pronađeni u većini uzoraka tkiva tumora ne možemo potvrditi da su oni odgovorni za nastajanje karcinom dojke kod promatranih pacijentica. No, činjenica da je kemikalija pronađena u toliko puno uzoraka tkiva opravdava daljnja istraživanja", rekla je Dr. Philippa Darbre, voditeljica istraživanja.

Znanstvenici sa sveučilišta Reading proučavali su uzorke tkiva tumora 40 pacijentica koje su zbog karcinoma dojke bile podvrgnute mazektomiji u periodu između 2005. i 2008. godine. Sve ukupno prikupljeno je 160 uzoraka, četiri uzorka tkiva po pacijentici, a znanstvenici su otkrili da je u 99 posto uzoraka  bio prisutan barem jedan paraben, a u 60 posto slučajeva bilo ih je čak pet.

Parabeni su vrlo česti u kozmetičkim proizvodima, a nalaze se u hidratantnim kremama za lice, kremama za sunčanje, sapunima, dezodoransima, u gelovima i pjenama za brijanje, ali i u mnogim drugima. Kako imaju široki antimikrobni učinak protiv plijesni i kvasaca koriste se kako u farmaceutskoj industriji tako i kao konzervans u hrani, služe za zaštitu voća, kolača, pita, nadjeva, voćnih salata, itd. 

13.01.2012. 10:57:02
Novi komentar
nužno
nužno