« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Spašavanje ribolovnih zona planeta

Svugdje u svijetu ribe je sve manje u mrežama

(Corbis)
Više o

ribolovna zona

,

ribolov

Ribolovne zone planeta su opasnosti, ali još mogu biti spašene ako vlasti poduzmu korake kako bi regulirale komercijalni ribolov, ističe veliko istraživanje objavljeno u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Prema tom istraživanju, objavljenom u listu Science, 63 posto rezervi ribe u svijetu treba biti obnovljeno kako osjetljive vrste ne bi nestale.

"Stalno primjećujemo da je u svim regijama sve manje ribe", rekao je glavni autor istraživanja Boris Worm s kanadskog sveučilišta Dalhousie.

Ipak, istraživanje pokazuje da je ostvaren napredak u nekoliko područja u Sjedinjenim Državama, na Islandu i Novom Zelandu u obnovi vrsta uništenih tijekom desetljeća pretjeranog izlova.

Polovica od deset ribolovnih područja analiziranih u sklopu istraživanja, uspjela je smanjiti stopu iskorištenja što je glavni uzrok razrjeđivanja ili nestanka riba.

"To pokazuje da upravljanje tim zonama utire put ekološkoj i ekonomskoj obnovi", objasnio je Boris Worm i dodao da je to tek početak, ali daje nadu da možemo obuzdati pretjerani izlov.

On je naglasio da se ta, do sada najopsežnija analiza, vodila uglavnom u ribolovnim zonama razvijenih zemalja gdje dugoročno postoje podaci o obilju riba te da to može značiti da je u drugom područjima jače izražen pad vrsta riba.

Međutim zaključak istraživanja je da su neke strategije omogućile obnovu ribolovnih rezervi.

Izvor: Hina

31.07.2009. 09:36:02
Novi komentar
nužno
nužno