« Film
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
dobar film

Španjolski film u 'Tuškancu'

"B kao Bardem kao Berlanga"

(Corbis)
Više o

ciklus španjolskog filma

,

zagreb-info

,

Juan Antonio Bardem

,

kino Tuškanac

U sklopu ciklusa španjolskog filma, od 7. do 23. svibnja u zagrebačkom kinu "Tuškancu", prikazat će se jedanaest filmova redatelja Juana Antonija Bardema i Luisa Garcie Berlange, proslavljenih po svom kritičkom radu u doba Francove diktature.

Zbog kritičnosti i ismijavanja tadašnjeg rigidnog režima, njihovi filmovi bili su cenzurirani i zabranjivani, a Juan Antonio Bardem je i proveo nekoliko godina u zatvoru, stoji u obavijesti Hrvatskog filmskog saveza (HFS).

Ciklus počinje njihovom zajedničkom komedijom "Dobrodošli, Mr. Marshall" (1952.), koja je simbol buđenja španjolskog filma iz letargije u koju je zapao u vrijeme Francove diktature. Scenarij tog filma potpisuju obojica redatelja, a režirao ga je Berlanga.

Od Berlangovih filmova, prikazat će se, među ostalim, optimistično intonirani "Calabuch" (1956.), zatim gorka priča o apsurdnosti frankističkog društva "Placido" (1961.) te "Krvnik" (1963.) o krvniku pred mirovinom, a taj je film španjolska kritika 1976. proglasila najboljim španjolskim filmom uopće.

Na programu su i dva Bardemova intimistička filma, nastala pod izravnim utjecajem talijanskog neorealizma - "Smrt biciklista" (1955.) i "Glavna ulica" (1956.), koji svjedoče o moralnoj i političkoj krizi španjolskog društva pedesetih.

Po riječima autora najavnog teksta ciklusa, filmskog kritičara Dragana Rubeše, paradoksalno je da je upravo slom Francova režima, a time i smrt cenzure oslabila njihov autorski credo, kao da su se tada već umorili, što nije ništa neobično nakon svega što su proživjeli i nakon čestih Bardemovih boravaka u zatvorskoj ćeliji. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 10:04:10
Novi komentar
nužno
nužno