« Žene
objavljeno prije 12 godina
ISTRAŽIVANJE

Soja smanjuje rizik od raka jajnika i maternice

Korejski znastvenici zaključili su kako žene u čijoj je prehrani više soje imaju 40 posto manji rizik od razvoja određenih tipova karcinoma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Koreja

,

rak jajnika

,

rak maternice

,

soja

Novo istraživanje otkrilo je kako sastojci soje utječu na određene tipove raka, poput raka maternice i jajnika, na koje utjecaj imaju hormoni kao što je estrogen.

Od ranije je poznato da neki sastojci soje koji se u tijelu ponašaju kao estrogen povećavaju rizik od raka dojke, ali nova studija je pokazala da oni imaju potpuno suprotan učinak na rak jajnika i maternice.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynecology ukazuju na to da žene u čijoj je prehrani zastupljeno više soje, smanjuju rizik od razvoja raka jajnika i maternice za čak 40 posto, javlja Reuters.

Autori istraživanja provedenog u korejskom nacionalnom institutu za karcinome u Goyangu kažu kako su do tih zaključaka došli na temelju ranijih istraživanja provedenih na 169 tisuća žena. Dodali su da ipak ne mogu biti potpuno sigurni u nalaze te će biti potrebno napraviti dodatna istraživanja jer znastvenici još nisu utvrdili optimalnu količinu soje u ljudskoj prehrani.

Korejski liječnici upozorili su na statistike koje kažu da će samo tijekom 2009. od raka jajnika i maternice, kojima će biti pogođeno više od 60 tisuća žena, umrijeti njih 22 tisuće.

05.12.2009. 11:11:16
Novi komentar
nužno
nužno