objavljeno 05.12.2009. 11:11:16
ISTRAŽIVANJE

Soja smanjuje rizik od raka jajnika i maternice

Korejski znastvenici zaključili su kako žene u čijoj je prehrani više soje imaju 40 posto manji rizik od razvoja određenih tipova karcinoma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Novo istraživanje otkrilo je kako sastojci soje utječu na određene tipove raka, poput raka maternice i jajnika, na koje utjecaj imaju hormoni kao što je estrogen.

Od ranije je poznato da neki sastojci soje koji se u tijelu ponašaju kao estrogen povećavaju rizik od raka dojke, ali nova studija je pokazala da oni imaju potpuno suprotan učinak na rak jajnika i maternice.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynecology ukazuju na to da žene u čijoj je prehrani zastupljeno više soje, smanjuju rizik od razvoja raka jajnika i maternice za čak 40 posto, javlja Reuters.

Autori istraživanja provedenog u korejskom nacionalnom institutu za karcinome u Goyangu kažu kako su do tih zaključaka došli na temelju ranijih istraživanja provedenih na 169 tisuća žena. Dodali su da ipak ne mogu biti potpuno sigurni u nalaze te će biti potrebno napraviti dodatna istraživanja jer znastvenici još nisu utvrdili optimalnu količinu soje u ljudskoj prehrani.

Korejski liječnici upozorili su na statistike koje kažu da će samo tijekom 2009. od raka jajnika i maternice, kojima će biti pogođeno više od 60 tisuća žena, umrijeti njih 22 tisuće.

05.12.2009. 11:11:16
http://m.metro-portal.hr/soja-smanjuje-rizik-od-raka-jajnika-i-maternice/27937/