« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
AJOJ

Smrt je upravo postala još groznija...

Vjerojatno nema čovjeka pri zdravoj pameti koji se ne boji smrti, a najnovije istraživanje pokazuje da smo u trenutku smrti zapravo potpuno svjesni...

Pomalo zastrašujuće... nije li?
Pomalo zastrašujuće... nije li? (Arhiva)
Više o

smrt

,

svjetlo na kraju tunela

,

mozak

Smrt je dio života, umirati počinjemo zapravo čim se rodimo... sve takve teorije pripremaju nas za neizbježan kraj i odlazak u nepoznato. Štoviše, lako je reći da je popularnost religija nastala upravo na tome što daju nadu da se ne radi o konačnom kraju....

No, znate li što se stvarno događa kad umrete? OK, tuneli, svjetla i slične priče vjerojatno su poznati svima, kao i gledanje oživljavanja na operacijskom stolu. Sve to zainteresiralo je znanstvenike dovoljno da provedu istraživanje koje bi dalo neke jasnije odgovore. 

Proučavajući pacijente koji su preživjeli zastoj srca, tj. uspješno su oživljeni nakon toga otkrilo je prilično neugodnu istinu - mi smo zapravo potpuno svjesni da umiremo...

Liječnici kažu da se neki preživjeli sjećaju razgovora koji su se događali oko njih - čak i do nekoliko minuta nakon što su proglašeni mrtvima.

Rad je definirao smrt kao fazu u kojoj srce više ne kuca i prestaje "protok krvi u mozak". Live Science je izvijestio da se moždani korteks također odmah usporava i unutar dvije do 20 sekundi dolazi do ravne linije

Dr. Sam Parnia i njen tim s New York University Langone School of Medicine htjeli su odgovoriti na pitanje što se događa poslije smrti. "Pacijenti s kojima smo pričali opisivali su kako su vidjeli sestre i liječnike kako rade i da su bili potpuno svjesni njihovih razgovora, vizulanih stvari koje su se događale", rekal je Parnia za Live Science.

Njihova sjećanja su potvrdili i medicinski djelatnici koji su izvijestili da su njihovi pacijenti dobro zapamtili detalje.

Promatrali su i kako mozak reagira tijekom srčanog udara kako bi utvrdili koliko se tih iskustava odnosi na aktivnost mozga. "U isto vrijeme, proučavali smo ljudski um i svijest u kontekstu smrti, da shvatimo postaje li svjesnost uništena ili se nastavljanakon nekog vremenskog razdoblja od umiranja - i kako se to odnosi na ono što se događa unutar mozga u stvarnom vremenu."

Dokazi navodno pokazuju veliki val moždane aktivnosti odmah nakon iskustva blizu smrti. "Ono što se događa jest da se ljudi koji su imali ta vrlo duboka iskustva 'vraćaju'  pozitivno preobraženi - postaju više altruistični, angažirani i pomažu drugima, nalaze novi smisao života nakon susreta sa smrću", rekla je Parnia.

20.10.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno