« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAMO COOL

Smirenost produžuje život

Ljute osobe češće imaju glavobolje, anksiozne su i depresivne, imaju problema s plućima, srcem, štitnom žlijezdom, probavom, kontrolom bijesa i manjkom energije

Kad su stvari van naše kontrole... chill :)
Kad su stvari van naše kontrole... chill :) (Pexels)
Više o

ljutnja

,

smirenost

Ljutite se? Često? E, to nije dobro za vas, pogotovo ako eksplodirate svako malo na neke sitnice koje vas zapravo ne bi trebale pretjerano uzrujavati... što znači da, ako želite dug i kvalitetan život, trebate se prestati ljutiti, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Iowi.

U njemu su sudjelovali muškarci u dobi između 20 i 40 godina, a pokazalo se da oni koji su ogorčeni i ljuti imaju 1,5 puta veću šansu das umru čak 35 godina ranije od onih smirenih. To je u studiji objašnjeno, a razlog je naravno - stres.

Naime, adrenalin koji je rezultat stresa, oštećuje DNK, što dovodi do bolesti. Amigdala - svojevrsni centar za strah u mozgu, koji je tu da nas spasi u opasnim situacijama, proizvodi stresnu reakciju, u tijelu se luči kortizol, adrenalin i noradrenalin - hormoni stresa i djeluju na organizam tako da ga drže u stanju napetosti.

Nervozne i ljute osobe često su u ovakvom stanju (bez obzira što nije u opasnosti, organizam se ovako ponaša i kada je osoba ljuta) zbog čega ne mogu spavati i normalno funckionirati. Češće imaju glavobolje, anksiozne su i depresivne, imaju problema s plućima, srcem, štitnom žlijezdom, probavom, kontrolom bijesa i manjkom energije. Osim toga, zbog bora i mrštenja izgledaju starije. 

Sve to dovodi do lošeg općeg stanja organizma i prijevremene smrti. Stoga, promjenite svoj pogled na život i nasmijte se - barem jednom više, nego što ste to jučer učinili. 

21.02.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno