« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
bestseler iz banalnosti

Službeni pisac ukletog Terminala 5

Pisac filozofskih knjiga koje redovito postaju bestseleri boravi na Heathrowu analizirajući modernog čovjeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

aerodrom

,

Heathrow

Alain de Botton, jedan od najintrigantnijih filozofskih pisaca današnjice, provodi tjedan na čuvenom terminalu 5 londonske zračne luke Heathrow promatrajući i intervjuirajući putnike i osoblje.

S ciljem da zabilježi i analizira iskustva putovanja modernog vremena, u utorak je počeo svoj angažman, sjedeći u dvorani za odlaske i promatrajući zbivanja.

Svoje opservacije planira iznijeti u knjizi čija se objava planira već za idući mjesec.

De Botton je poznat po svojim knjigama „Utjehe filozofije", „Kako vam Proust može promijeniti život", „Umijeće putovanja" i mnogim drugima. No, ono što ga čini posebnim jest činjenica da je uspio postati autor bestselera svjetskog kalibra i to pišući filozofske i esejističke knjige.

Sama tematika se možda čini neobičnom, ali De Botton je pisac koji umije i od najbanalnije stvari, poput aerodromske svakodnevice, pisati zanimljivo i smisleno.

Neobičnom pogodbom službenici Heathrowa omogućili su mu potpun pristup terminalu i dozvolili da piše štogod želi. U zračnoj luci se nadaju kako će ovaj projekt dati čitateljima jasniju sliku o tome što se događa "iza scene".

Ovakav stav je razumljiv uzmemo li u obzira da je otvaranje terminala 5, još prošle godine popraćeno negativnim publicitetom nakon što se pokvario visokotehnološki sustav za prtljagu. Stotine letova otkazano je a tisuće komada prtljage izgubljeno.

No, de Botton u najprometnijoj zračnoj luci vidi "jedino mjesto na kojem može pronaći sve ono što je karakteristično za modernu civilizaciju, s njenim prednostima i nedostatcima... Jedino mjesto gdje sve globalne teme-konzumerizam, tehnologija, globalizacija i okoliš-dostižu svoj vrhunac.

20.08.2009. 10:43:09
Novi komentar
nužno
nužno