objavljeno 20.08.2009. 10:43:09
bestseler iz banalnosti

Službeni pisac ukletog Terminala 5

Pisac filozofskih knjiga koje redovito postaju bestseleri boravi na Heathrowu analizirajući modernog čovjeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Alain de Botton, jedan od najintrigantnijih filozofskih pisaca današnjice, provodi tjedan na čuvenom terminalu 5 londonske zračne luke Heathrow promatrajući i intervjuirajući putnike i osoblje.

S ciljem da zabilježi i analizira iskustva putovanja modernog vremena, u utorak je počeo svoj angažman, sjedeći u dvorani za odlaske i promatrajući zbivanja.

Svoje opservacije planira iznijeti u knjizi čija se objava planira već za idući mjesec.

De Botton je poznat po svojim knjigama „Utjehe filozofije", „Kako vam Proust može promijeniti život", „Umijeće putovanja" i mnogim drugima. No, ono što ga čini posebnim jest činjenica da je uspio postati autor bestselera svjetskog kalibra i to pišući filozofske i esejističke knjige.

Sama tematika se možda čini neobičnom, ali De Botton je pisac koji umije i od najbanalnije stvari, poput aerodromske svakodnevice, pisati zanimljivo i smisleno.

Neobičnom pogodbom službenici Heathrowa omogućili su mu potpun pristup terminalu i dozvolili da piše štogod želi. U zračnoj luci se nadaju kako će ovaj projekt dati čitateljima jasniju sliku o tome što se događa "iza scene".

Ovakav stav je razumljiv uzmemo li u obzira da je otvaranje terminala 5, još prošle godine popraćeno negativnim publicitetom nakon što se pokvario visokotehnološki sustav za prtljagu. Stotine letova otkazano je a tisuće komada prtljage izgubljeno.

No, de Botton u najprometnijoj zračnoj luci vidi "jedino mjesto na kojem može pronaći sve ono što je karakteristično za modernu civilizaciju, s njenim prednostima i nedostatcima... Jedino mjesto gdje sve globalne teme-konzumerizam, tehnologija, globalizacija i okoliš-dostižu svoj vrhunac.

20.08.2009. 10:43:09
http://m.metro-portal.hr/sluzbeni-pisac-ukletog-terminala-5/20509/