« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Imajte na umu

13 tajni koje vam provalnici nikad neće odati

Isplati li se potrošiti novac na skupe alarme i sigurnosne sustave? Uvid u način na koji razmišljaju provalnici može vam pomoći da odlučite.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
1. Naravno da vam izgledam poznato. Bio sam ovdje prošli tjedan i ličio vaše zidove, čistio vam tepihe ili dostavio novi frižider.

2. Hvala vam što ste mi dopustili da koristim kupaonicu kada sam radio u vašem dvorištu prošli tjedan. Dok sam bio u njoj ostavio sam blago otvoren prozor kako bi si olakšao povratak. :)

3. Volim vaše cvijeće. Govori mi kakav ukus imate...a ukus znači da posjedujete i vrlo lijepe i skupe stvari unutar zidova vaše kuće. Igračke koje vaša djeca ostavljaju u dvorištu dovode me da se zapitam kakve kompjutere ili konzole za video igre posjeduju.

4. Da, zaista bacim pogled na stare novine koje ste ostavili ispred kuće. A mogu ostaviti i letak za pizzeriu ispred vaših ulaznih vrata čisto kako bih vidio koliko dugo ste odsutni.

5. Ako pada snijeg dok ste na putu, zamolite susjeda da napravi otiske guma automobila i stopala. Netaknuti snijeg ispred vaših ulaznih vrata dobar je znak da vas nema kod kuće.

6. Ako je dekorativno staklo dio vaših ulaznih vrata, nemojte dozvoliti tvrtci za ugradnju alarma da ga postavi na tako vidljivo mjesto. Lako vidim je li upaljen, a to mi zaista olakšava posao.

7. Alarmi se uglavnom postavljaju na donji kat gdje se nalaze ulazna vrata i stražnji izlaz, dok gornji, gdje se često nalazi spavaća soba i mjesto gdje odlažete nakit ostaju nezaštićeni. Nije loša ideja osigurati i gornji kat. 

8. Pada kiša, mučite se sa svojim kišobranom, te zaboravite zaključati vrata, što je sasvim razumljivo. No imajte na umu da provalnici neće uzeti slobodan dan zbog lošeg vremena.

9. Uvijek prvi pokucam. Ako mi odgovorite, pitat ću za smjer ili, ako se radi o starijim osobama, ponuditi da iznesem smeće. Dovoljno da promotrim vaš hodnik i što se nalazi iza njega.

10. Zaista ste mislili da neću pogledati u vašu ladicu s čarapama? Uvijek provjerim ormare s odjećom, noćne ormariće te ladice s lijekovima.

11. Evo jednog savjeta koji vam može pomoći: Rijetko provjeravam dječje sobe.

12. Imate pravo: Neću imati vremena provaliti vaš mali kućni sef. Što ne znači da ga ne mogu ponijeti sa sobom. :)

13. Glasna TV ili radio mogu biti bolja zaštita od najbolji sigurnosnih sustava. Ako baš i niste sigurni u to da ostavite upaljen televizor dok ste odsutni, možete kupiti opseban uređaj koji ima timer te simulira odsjaj i zvuk pravog TV-a.

Izvori: osuđeni provalnici iz Sjeverne Karoline, Oregona, Kalifornije i Kentuckya; stručnjak za sigurnost Chris McGoey, koji vodi specijaliziranu web stranicu crimedoctor.com te Richard T. Wright, profesor kriminalistike na Sveučilištu Missouri, koji je intervjuirao 105 provalnika za svoju knjigu "Provalnici na poslu".

20.08.2009. 12:31:44
Novi komentar
nužno
nužno