« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
WESTVIEW PRESS

Slučaj ZERP u udžbenicima američkih studenata međunarodnog prava i odnosa

Među ukupno dvadeset osam poglavlja, uključena su tri poglavlja o pravu mora od kojih prvo obrađuje problematiku ZERP-a

ZERP
ZERP (Wikipedia)
Više o

SAD

,

ZERP

,

međunarodno pravo

,

sveučilišta koledži

Udžbenik za studente međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na američkim sveučilištima i koledžima u kojem je jedno čitavo poglavlje posvećeno pitanju gospodarskog pojasa odnosno ZERP-a u Jadranskome moru kao primjeru dovođenja u pitanje vladavine prava pri uređenju odnosa među državama na moru upravo je objavio američki znanstveni izdavač Westview Press, prenosi Hina.

Udžbenik "Međunarodno pravo: suvremena pitanja i budući razvoj", što ga je, uz suautorstvo trideset autora, uredio američki profesor Sanford Silverburg, sadrži pregled glavnih tema međunarodnog prava i međunarodnih odnosa za američke studente. Među ukupno dvadeset osam poglavlja, uključena su tri poglavlja o pravu mora, od kojih je prvo u potpunosti posvećeno novijem razvoju međunarodnog prava s obzirom na Jadran i osobito pitanju gospodarskog pojasa odnosno ZERP-a.

Autor tog poglavlja je ugledni međunarodni stručnjak za pravo mora, profesor Davor Vidas, direktor Odjela za pravo mora na Institutu "Fridtjof Nansen" u Oslu. Na osnovi ranije Vidasove studije o pitanju hrvatskog gospodarskog pojasa, u poglavlju se iscrpno razmatra stanje nastalo u Jadranskome moru nakon proglašenja ZERP-a 2003., te zatim, izuzimanja od primjene na članice EU, temeljem odluke Sabora u ožujku 2008.

Na temelju analize talijanskih diplomatskih nota izjavljenih u UN-u te talijanskih propisa, Vidas zaključuje da je osnovni problem ZERP-a nastojanje Italije da se pri razgraničenju na moru ne primijeni crta sredine kakvom je, ugovorom iz 1968., razgraničen epikontinentalni pojas između Italije i Jugoslavije.

Vidas u američkom udžbeniku objašnjava da su bila samo dva načina kako bi se primjena ZERP-a odgodila. Prvi, da se izmijeni sadašnje međunarodno pravo mora, sadržano u Konvenciji UN-a, što do daljnjeg nije ostvarivo, te drugi, jednostavniji, da se navede Hrvatsku da sama odustane od svojih prava, odnosno primjene ZERP-a na članice EU-a, do čega je došlo 2008, te je takvo stanje ostalo i do danas.

Zaključuje kako su time zaštićeni kratkoročni i pragmatični interesi susjednih zemalja članica EU-a u njihovim isključivo bilateralnim odnosima s Hrvatskom, ali je istodobno riječ o dugoročno poraznu ishodu za asocijaciju koja proklamira načelo vladavine prava i jednakopravnost kao svoje temelje.

Poznati američki profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, Christopher Joyner s Georgetown Sveučilišta u Washingtonu, u svojoj recenziji knjige navodi da je riječ o priručniku koji sadrži najbogatije temeljne doprinose za studij međunarodnog prava među objavljenima u posljednja dva desetljeća, te ga osobito preporučuje za korištenje pri studiju međunarodnog prava u diplomskoj i poslijediplomskoj nastavi na američkim visokoškolskim ustanovama.

Davor Vidas, međunarodni stručnjak za pravo mora, objavio je niz studija o pravu mora u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima i zbirkama, te je autor i urednik desetak knjiga, od kojih je posljednja "Pravo, tehnologija i znanost za mora u globalizaciji" objavljena 2010. u Bostonu i Leidenu, u nakladi znanstvenog izdavača Brill-a.

29.03.2011. 12:11:00
Novi komentar
nužno
nužno