« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
BORIS PAHOR

Slovenski književnik kandidat za Nobelovu nagradu?

Fotografija vijesti
Više o

Boris Pahor

,

Nobelova nagrada za književnost

Spisatelj Boris Pahor, koji živi u Trstu, a piše na slovenskom jeziku, jedan je od najozbiljnijih kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, navode slovenski mediji.

Pahor je ovih dana proslavio 95. rođendan, što su istaknuto zabilježili mediji u Sloveniji, ali i u Italiji, gdje je doživio "zakašnjelo priznanje" nakon što je prošle godine na talijanski preveden njegov roman "Nekropola" (1967), u kojemu opisuje osobno iskustvo iz njemačkih koncentracijskih logora. Pahorov opus nastao je na iskustvu multikulturalnog Trsta s početka prošlog stoljeća i skeptičnog odnosa intelektualca prema tri totalitarizma koja su se pojavila kasnije, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

Tršćanski "Il Piccolo" navodi da je današnji odnos Trsta prema istaknutom intelektualcu, pripadniku slovenske manjine, simbol novog odnosa na nekoć "željeznoj granici" što se do prije nekoliko godina nije mogao zamisliti. Osobito zato jer Pahor i u svojim djelima govori o dolasku talijanskog fašizma te njegovu pogubnom djelovanju na Slovence i Hrvate u tadašnjoj Italiji, navode kritičari. Pahorova djela ostavljaju duboko moralna i egzistencijalna pitanja pravde i slobode, ali i nacionalnog i osobnog identiteta.

Pahor je dobitnik francuske Legije časti i Prešernove nagrade, najvećeg slovenskog priznanja. U Trstu je do umirovljenja radio kao profesor na školama za slovensku manjinu. Bio je i urednik tršćanskog časopisa "Zaliv" u kojemu su 1975., u razgovoru sa slovenskim disidentom Edvardom Kocbekom, po prvi put spomenute masovne likvidacije na slovenskom teritoriju nakon drugog svjetskog rata.

Zbog toga mu je nekoliko godina bio zabranjen dolazak u tadašnju Jugoslaviju. Njegovi romani prevođeni su na više europskih jezika, a "Nekropolu" kritičari zbog teme uspoređuju s najboljim romanima Prima Levija i Imre Kertesza.

U čestitki povodom piščeva jubileja slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel naveo je da Pahorov opus i publicistička djela među ostalim upozoravaju i na "prošle i sadašnje teškoće tršćanskih Slovenaca", te da ga slovenski čitatelji cijene kao čovjeka koji se odupro fašizmu, nacizmu i komunizmu. (HINA)

28.08.2008. 14:09:45
Novi komentar
nužno
nužno