« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
vidi vraga ...

Slovenci poludili zbog rezolucije Europskog parlamenta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jelko Kacin

,

blokada pregovora s EU

,

slovenska blokada pregovora

,

rezolucija Europskog parlamenta

Slovenska vlada u načelu je pozdravila jučerašnju rezoluciju Europskog parlamenta o napretku Hrvatske, no slovenski političari koji se najviše ističu postavljanjem graničnog prijepora kao uvjeta za hrvatsko članstvo u EU jedva prikrivaju razočarenje usvojenim tekstom, prenose u petak slovenski mediji.

"Usvojena rezolucija je slaba i neće omogućiti rješenje naših graničnih pitanja niti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora", izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA direktor "Zavoda 25. lipnja 1991. godine" Marjan Podobnik.

Podobnik je nedavno inicirao, a onda odustao od toga, uvjetovanje hrvatskog članstva u NATO-u rješenjem graničnog prijepora, ali i dalje smatra da slovenska politika ne smije dopustiti ulazak Hrvatske u EU ako Slovenija ne dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more, te "sporne točke" na granici.

Podobnik je duboko razočaran što u rezoluciji nema slovenske izmišljotine "načela pravičnosti".

"Ne sumnjamo da su se naša diplomacija i većina naših eurozastupnika trudili da tekst rezolucije bude bolji, ali je službena slovenska politika dugo godina prije toga bila neaktivna, pa joj nije uspjelo europsku i svjetsku javnost uvjeriti da je Hrvatska na granici radila jednostrane korake, mijenjajući status quo iz vremena osamostaljivanja", rekao je Podobnik, izražavajući žaljenje što je iz teksta rezolucije otpao amandman da se rješenje za granicu mora postići na osnovi "načela pravičnosti" (ex aequo et bono).

"Očekujemo da naša vlada europske sugovornike i Hrvatsku upozori da političkim lobiranjem neće doći do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora nego da se Hrvatska mora povući s okupiranih dijelova slovenskog mora i kopna", istaknuo je osnivač populističke udruge i nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS).

Na navodno moćan lobistički utjecaj Hrvatske u Europskom parlamentu, koji se pokazao prilikom glasovanja o rezoluciji i amandmanima koje su uložili slovenski eurozastupnici, upozorava u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od petka i europarlamentarac Jelko Kacin, član slovenske Liberalno-demokratske stranke koja djeluje o koaliciji premijera Boruta Pahora.

"U usvojenom tekstu rezolucije nema nekih stvari koje smo u nju željeli uvrstiti. To su spriječili neki ekstremni zastupnici jer ih je tako nagovorila Hrvatska. To je dokaz da hrvatska vlada još ne razumije što znači proces pristupanja Europskoj uniji niti što je to procedura međusobnog usklađivanja", rekao je Kacin, inače jedan od slovenskih zastupnika koji je i sam, uz Mojcu Drčar Murko, na kraju glasovao za usvajanje rezolucije.

Jelko Kacin na kraju je ipak glasao za rezoluciju, unatoč osobnom neslaganju.

Jedan slovenski zastupnik, iz stranke Socijalnih demokrata, nije glasovao, dok su ostala četiri, iz dviju stranaka desnog centra, bila protiv jer nije usvojen slovenski amandman da bi se posredovanje Europske komisije za rješenje graničnog spora moralo temeljiti na "načelu pravičnosti".

"Hrvatsko političko lobiranje u europskim institucijama imat će posljedice, ali će one za Hrvatsku biti negativne. Takvim potezima Hrvatska samu sebe uvjerava da joj koristi nešto što joj objektivno šteti, a ujedno se tako udaljava od spoznaje da će na kraju morati pristati na kompromis o granici", rekao je Kacin u razgovoru za "Večer". On je također ocijenio da Hrvatska nema izgleda tehničke pregovore s EU-om završiti do kraja ove godine jer presporo ide dogovor oko medijacije koju je predložila Europska komisija.

Kacin u svibnju ove godine kandidira na novim izborima za Europski parlament, kao nosilac izborne liste svoje stranke.

 

13.03.2009. 10:42:46
Novi komentar
nužno
nužno