« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
'PLINSKI PROJEKT'

Iran odbacuje američke sankcije

Uloži li Washington iskrene napore kako bi poboljšao odnose Iran neće okrenuti leđa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

nafta

,

plin

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

sankcije

,

Perzijski zaljev

,

plinski projekt

,

Južni Pars

,

Manučer Motaki

Američko produljenje sankcija Iranu je djetinjasto, ocijenio je u petak iranski predsjednik na svečanom otvaranju dovršenog segmenta velikog plinskog projekta, dok je njegov ministar vanjskih poslova obećao pozitivno odgovoriti pokaže li Washington spremnost na suradnju.

Iranski dužnosnici reagirali su na odluku američkog predsjednika Baracka Obame da Iranu produlji sankcije uvedene 1995. godine. Obama je produljenje obrazložio time što su iranski potezi i dalje protivni američkim interesima u regiji te "iznimna prijetnja" nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD-a.

Postavljanje zapreka iranskome razvoju "djetinjasta je zamisao i velika pogreška", citirala je u petak agencija IRNA predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Otvarajući faze 9 i 10 plinskog projekta Južni Pars, Ahmadinedžad je u petak rekao da je to "sretan dar" iranskoj naciji, javlja agencija Reuters.

Dodao je da se projekt odvija u otežanim uvjetima jer neki dobavljači nisu ispunili dana obećanja o isporuci opreme i rezervnih dijelova, upravo zbog sankcija Iranu.

Iranski šef diplomacije Manučer Motaki najavio je da će njegova zemlja primjereno odgovoriti uloži li Washington iskrene napore kako bi poboljšao odnose, ako Barack Obama "svoje riječi pretvori u djela".

Obama je na samome početku svog predsjedničkog mandata naznačio da je spreman na dijalog s Iranom, kako bi se razriješio spor oko iranskog nuklearnog programa za koji Washington tvrdi da prikriva razvoj nuklearnog oružja, a Iran da želi samo nuklearnu energiju.

Projekt Južni Pars u Perzijskom zaljevu najveće je jedinstveno ležište plina, jer je Iran po zalihama plina drugi u svijetu iza Rusije. Iran je osim toga četvrti najveći proizvođač nafte u svijetu.

Međutim, iranski izvoz plina je spor i nedovoljno razvijen budući da mnoge tvrtke sa Zapada oklijevaju ulagati u Iran zbog sankcija koje su godinama na snazi.

Azijske tvrtke, naprotiv, ulažu i teže proširiti suradnju. Južnokorejska tvrtka LG Engineering Construction Corp i njezini iranski partneri su 2002. godine sklopili ugovor o razvoju faza 9 i 10 projekta Južni Pars koji ima sveukupno 24 faze.

Iranski mediji prenijeli su da će dva novootvorena segmenta plinskog postrojenja na dan proizvoditi 50 milijuna prostornih metara plina. (hina/metro-portal)

13.03.2009. 15:09:53
Novi komentar
nužno
nužno