« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
cool

U Australiji su ministri rockeri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Peter Garrett

,

ministar rocker

Bivši frontman skupine Midnight Oli, sadašnji australski ministar za zaštitu okoliša Peter Garrrett nakratko se vratio u četvrtak na pozornicu sa starom grupom na koncertu za žrtve nedavnih šumskih požara u Australiji.

Peter Garrett (55), okupio je ostale članove benda i u Canberri otvorio koncert čiji su prihodi namijenjeni žrtvama požara, u kojima je prošloga mjeseca poginulo 210 ljudi, a 10 tisuća ih je ostalo bez krova nad glavom.

"Sinoć je Peter Garrett opet bio onaj stari, što nije bio slučaj posljednjih pet godina", piše Sydney Morning Herald i podsjeća da je preobrazba žestokog rockera u blijedog političara izazivala kritike njegovih obožavatelja.

Njegova grupa odvijek je bila povezana s politikom i u svojim pjesmama osuđivala američku vanjsku politiku, korporacijsku pohlepu i borila se za prava australskih domorodaca. No, mnogi Garretta danas optužuju da se ulaskom u "pravu" politiku odrekao dobrog dijela svojih čvrstih stajališta.

"Midnight Oil" najveći je uspjeh doživio krajem 1980-ih hitovima "Beds are Burning" i "Blue Sky Mine". Godine 2002. bend se raspao zbog Garrettove političke karijere. Ponovo su se nakratko okupili 2005. radi skupljanja prihoda za žrtve tsunamija.

Dugogodišnji ekološki aktivist, Garrett je 2004. izabran u u parlament, a u vladi laburističkog premijera Kevina Rudda nalazi se na čelu ministarstva za zaštitu okoliša.

U subotu će skupina ponovno nastupati u Melbourneu s američkim Kings od Leon, a nedjelju u Sydneyu s britanskom grupom Coldplay u sklopu serije humanitarnih koncerata za pomoć žrtvama požara. (hina/metro-portal)

13.03.2009. 10:17:59
Novi komentar
nužno
nužno