« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
standardi

Slovenci mijenjaju tipkovnice

Uvodi se nacionalna tipkovnica s promjenama u rasporedu palatala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

haptička tipkovnica

,

slovenska tipkovnica

,

tipkovnica

Slovenci će uskoro dobiti novi standard za nacionalnu tipkovnicu, na kojoj će slovo "ć" iz drugog biti prebačeno u treći red, dok će slovo "đ" biti dostupno samo pritiskom kombinacije nekoliko tipaka.

Riječ je samo o dvije pojedinosti u opsežnoj reformi koju je predložio nacionalni zavod za standardizaciju (SIST) u suradnji s Microsoftom i međunarodnom inicijativom "Otvoreni kod", a na promjenama se radilo čak godinu i pol dana.

Među ostalim, na novoj bi tipkovnici komande trebale biti na slovenskom umjesto engleskom jeziku, npr. "Izbriši" umjesto "Delete", a o prijedlogu se još vodi javna rasprava. Dok neki tvrde da je riječ o projektu "nacionalne tipkovnice" kojom će se nedostupnijima učiniti slova kojih nema u slovenskoj abecedi, ima i kritičara koji navode da su se korisnici na sadašnju tipkovnicu i raspored slova tako naviknuli te da će nova samo otežati pisanje i stajati mnogo novca jer će među ostalim trebati naručiti 40.000 novih tipkovnica za državnu upravu, od čega će dobavljači u vrijeme ekonomske krize malo popraviti poslovanje.

Među ostalim, uvođenje nacionalne tipkovnice omogućilo bi i lakšu dostupnost, odnosno pisanje znakova koji se sve češće koriste, poput znaka za zajedničku europsku valutu euro koji je u Sloveniji službena valuta već dvije godine, te znaka @ koji se koristi u adresama elektroničke pošte. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 08:02:40
Novi komentar
nužno
nužno