« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
fakebook

Facebook je plagijat

Sudskom odlukom Zuckerberg treba obeštetiti bivše partnere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Facebook

,

Mark Zuckerberg

,

Facebook plagijat

,

Facebook ConnectU

Svaka uspješna tehnološka kompanija, prije ili kasnije, otkrije neke tamne detalje iz svoje prošlosti. Microsoftovog šefa Billa Gatesa godinama se optuživalo da je izgurao svoje prve suradnike, no činjenica je da ih je pošteno isplatio, barem one koji su izašli van. Paul Allen ostao je u igri kao veliki dioničar i vrijeme provodi između svojih jahti, otoka i sličnih mjesta, ili uživa u igrama klubova koje je kupio.

Steve Jobsa iz Applea prati glas teške osobe, no ipak je on prvi izletio iz Applea, da bi pokrenuo superuspješni NeXT, prodao gomilu inovacija IBM-u i vratio se trijumfalno svojoj prvoj ljubavi, vrativši je na staze globalnog uspjeha.

Možda i najpotentniji među velikanima, Mark Zuckerberg, zapanjio je svijet kad je počeo glatko odbijati stotine i tisuće milijuna dolara za Facebook. Pustio je Micosoft u tvrtku prepustivši im tek 1,5% dionica, samo kako bi pokazao da je on sa svoje 24 godine najveći od najvećih. Ali, već pet godina za njim se vuče sudska tužba koja je stigla na naplatu.

Naime, Zuckerberg nije jedini došao na ideju Facebooka, niti ju je sam razvio. Četvorica kolega s fakulteta provodili su noći ispred računala, možda čak i više od Zuckerberga, i kad je proradio Facebook našli su se u nebranom grožđu jer je slavu i firmu dobio Mark.

Oni su osnovali ConnectU i tužili bivšeg cimera za krađu izvornog koda, tražeći isplatu. Proces se vukao četiri godine, i pred godinu dana dobili su presudu, no nisu bili zadovoljni dodijeljenom odštetom, pa su uložili žalbu koja je sada dovela do presude - 65 milijuna dolara naknade za izvorni kod.

Činjenica jest da je Zuckerberg sam nastavio dalje i stvorio jedan od najjačih brandova na svijetu, no sudac ipak nije imao previše milosti i opalio je Zuckerberga po džepu, naloživši mu isplatu dvadeset milijuna u kešu, a ostatak u dionicama. Tako će suosnivači ipak ući u vlasničku strukturu i dobiti barem nešto za svoje ideje. Puno više, u svakom slučaju, od suosnivača Microsofta koji su izašli čim je IBM kupio pravo korištenja MS DOS-a.

14.02.2009. 09:24:40
Novi komentar
nužno
nužno