« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
U NAREDNIH 30 GODINA

Slonovima na Sumatri prijeti izumiranje

"Na Sumatri je ostalo tek 2.400 do 2.800 sumatranskih slonova koji žive u divljini, što je pad populacije od oko 50 posto u odnosu na 1985.", ističe WWF

Fotografija vijesti
Više o

ugrožene vrste

,

slonovi

,

Sumatra

Ne učini li se ništa kako bi se zaustavilo uništavanje njihovih prirodnih staništa, sumatranski će slonovi u naredna tri desetljeća potpuno nestati, apel je Svjetske organizacije za zaštitu prirode, javlja Hina.

"Na Sumatri je ostalo tek 2.400 do 2.800 sumatranskih slonova koji žive u divljini, što je pad populacije od oko 50 posto u odnosu na 1985.", ističe WWF u priopćenju.

"Znanstvenici ocjenjuju da će ti slonovi, nastavi li se ova tendencija, nestati iz svog prirodnog okoliša za manje od trideset godina", dodaje svjetska organizacija.

Tu životinju štiti indonezijski zakon, ali joj prijeti ubrzano uništavanje šuma na Sumatri, na sjeverozapadu Indonezijskog otočja, koje se sijeku kako bi na njihovu mjestu niknuli nasadi uljne palme ili poljoprivredno zemljište.

"Nužno je odmah uvesti moratorij kako bi se osigurala budućnost sumatranskih slonova", ističe organizacija.

"Sumatranski slon je uvršten na sve dulji popis iznimno ugroženih indonezijskih vrsta kao što su orangutan, javanski i sumatranski nosorog te sumatranski tigar", napominje Carlos Drews, direktor svjetskog programa za životinjske i biljne vrste u WWF-u.

24.01.2012. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno