« Život
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
MA DA?!

Slatkiši mogu uzrokovati nasilje?

Od svih mogućih razloga za nasilno ponašanje, jedan se svojom snagom izdvaja od ostalih - redovna konzumacija slatkiša u djetinjstvu

Dajete djeci slatkiše svaki dan? Hmmm :)
Dajete djeci slatkiše svaki dan? Hmmm :) (Arhiva)
Više o

djeca

,

nasilje

,

slatkiši

Djeca koja svaki dan jedu slatkiše imaju veće izglede da će u odrasloj dobi biti nasilna, pokazalo je zanimljivo istraživanje velških znanstvenika.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 17500 osoba je prvo koje se bavilo utjecajem prehrane u djetinjstvu na nasilnost u odrasloj dobi.

British Journal of Psychiatry je objavio kako 10-godišnjaci koji svakodnevno jedu slatkiše imaju znatno veće izglede da će prije 34. godine života biti osuđeni za neko nasilno kazneno djelo.

Ovaj fenomen nije bio povezan s čimbenicima poput ponašanja roditelja, područja u kojima su djeca odrastala ili stupnju obrazovanja.

Sveukupno je 69% osuđenika izjavilo kako je u djetinjstvu svakodnevno jelo slatkiše, nasuprot 42% ispitanika koji nisu bili osuđeni zbog nasilja.

Istraživači ovakve rezultate objašnjavaju na više načina, između ostalog ukazujući na mogućnost da ovisnost o aditivima iz slatkiša dovodi do agresivnosti.

Drugo objašnjenje se odnosi na činjenicu da djeca koja redovito dobivaju slatkiše ne stječu naviku čekanja na predmet svojih želja, što može dovesti do usvajanja impulzivnog ponašanja, snažnog faktora rizika za delinkvenciju.

 

24.11.2015. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno