« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
MLJAC

Slanutak kao superhrana

Osim visokog sadržaja proteina, slanutak u sebi ima mnogo vlakana koja usporavaju probavu te tako stvaraju osjećaj dugotrajne sitosti, a samim time pomažu i kod mršavljenja te skidanja sala s trbuha

Ovo je čudesno dobro!
Ovo je čudesno dobro! (Arhiva)
Više o

glikemijski indeks

,

superhrana

,

slanutak

Danas je u gotovo svim trgovinama moguće pronaći slanutak i proizvode od slanutka, a za te sićušne i čarobne mahunarke nutricionisti kažu da su svestrane, pristupačne i odlične za naše zdravlje.

"Slanutak je odličan izvor biljnih proteina, vlakana te različitih vitamina i minerala. Iako se može dodavati u juhe i salate, najučinkovitiji je kada se jede u sirovom obliku", savjetuje nutricionistica Mascha Davis te usput navodi koje sve dobrobiti za naše zdravlje donosi redovita konzumacije ove moćne namirnice.

Ima nizak glikemijski indeks - glikemijski indeks hrane je mjerna jedinica za brzinu kojom razina šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene namirnice, a kada je riječ o slanutku - imamo odlične vijesti. Naime, upravo je ova mahunarka jedna od namirnica koje imaju najniži glikemijski indeks pa je stoga njegova konzumacija odlična za održavanje normalne razine šećera u krvi

Obiluje vlaknima - osim visokog sadržaja proteina, slanutak sadrži i veliku količinu vlakana, a upravo su proteini i vlakna sastojci koji rade zajedno kako bi regulirali probavu i tijelu osigurali osjećaj dugotrajne sitosti. Samim time, konzumacija slanutka spriječit će vašu želju za prejedanjem te vam pomoći u skidanju suvišnih kilograma.

Odličan je izvor proteina - protein je temeljni makronutrijent potreban za sve funkcije u našem tijelu, od oporavka mišića nakon vježbanja ili neke druge tjelesne aktivnosti pa sve do hormonalnog balansa, zbog čega je slanutak koji obiluje proteinom idealan dodatak svakom obroku, ali i međuobroku. S obzirom na to da slanutak sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, smatra se kvalitetnijim izvorom proteina od nekih drugih mahunarki poput graha, kikirikija ili badema.

Sadrži velike količine željeza - jeste li znali da jedna šalica slanutka ima oko 4.7 miligrama željeza? Nutricionisti govore da redovita konzumacija ove ukusne mahunarke može nadomjestiti unos mesa i ribe, uključujući i crveno meso. Slanutak kao odličan izvor željeza poboljšava vaš metabolizam i smanjuje masne naslage, pogotovo salo na trbuhu.

Stoga, bacite se na slanutak u svim mogućim varijantama!

08.10.2022. 17:54:18
Novi komentar
nužno
nužno