« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
NAGRADE

Škrtac odnio sve nagrade na 35. Gavellinim večerima

Apsolutnim pobjednikom 35. Gavellinih večeri proglašena je predstava "Škrtac" Satiričkog kazališta Kerempuh, koja je odnijela nagrade za najbolju predstavu, režiju te najbolju žensku i mušku ulogu

Škrtac je apsolutni pobjednik
Škrtac je apsolutni pobjednik (Arhiva)
Više o

Gavelline večeri

,

predstava Škrtac

Apsolutnim pobjednikom 35. Gavellinih večeri proglašena je u petak na svečanosti upriličenoj u Kulturnom centru Travno predstava "Škrtac" zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, koja je odnijela nagrade za najbolju predstavu, režiju te najbolju žensku i mušku ulogu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu Lindi Begonja, "Škrtac" dijeli s predstavom "Braća Karamazovi" redatelja Olivera Frljića u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Od ukupno dvanaest predstava 35. izdanja Gavellinih večeri u službenoj ih je konkurenciji od 3. do 16. prosinca prikazano jedanaest, i to iz Zagreba, Beograda, Subotice, Varaždina i Splita, u odabiru programskog vijeća koje su činili ravnatelj GDK Gavelle Dražen Ferenčina, producentica Marina Fakac i glumac Enes Vejzović.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Miki Radonjić, Zrinka Turalija Kurtak i Perica Martinović apsolutnim je pobjednikom festivala proglasilo predstavu "Škrtac" J. B. P. Molièrea u režiji Dore Ruždjak Podolski Satiričkog kazališta Kerempuh, dodijelivši joj sve četiri festivalske nagrade.

Nagradu "Dr. Branko Gavella" za najbolju predstavu 35. Gavellinih večeri "Škrtac" je zaslužio kao ostvarenje koje je, kako je istaknuto u obrazloženju pročitanom na dodjeli, "u svim segmentima doseglo visoke umjetničko-estetske domete, od promišljene i maštovite režije, vizualnog aspekta uobličenog u izuzetno kreativnim scenografsko-kostimografskim rješenjima, do nadahnute igre cjelokupnog glumačkog ansambla".

Dori Ruždjak Podolski dodijeljena je nagrada za najbolju režiju, jer je "na kazališno suveren i efektan način oživjela na sceni klasični Molièreov tekst, ne opterećujući ga banalnom aktualizacijom, pri tome ga suptilno dovodeći u neposrednu vezu s današnjim patološkim društvenim pojavama".

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Hrvaoju Kečkešu, jer je "uspio nevjerojatnom fizičkom transformacijom i studioznom psihološkom karakterizacijom izgraditi kompleksan lik Harpagona, dajući dominantan ton cjelokupnoj predstavi".

Lindi Begonja pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu i to za ulogu Frosine u "Škrcu", ali i za uloge Grušenjke, Lizavete Smerdjašče i Ane Krasotkin u ZKM-ovoj predstavi "Braća Karamazovi". Po mišljenju žirija, Begonja je "u dvije predstave vrlo različitog kazališnog izraza i estetike promovirala autentične, hipnotizirajuće, potresne, duhovite i izrazito uvjerljive glumačke bravure".

Nagrade - skulpturu u bronci za najbolju predstavu i brončane reljefe s likom dr. Branka Gavelle za najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu, nagrađenima je uručio ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina.

Nakon dodjele, organizator festivala kazalište Gavella izvelo je izvan konkurencije predstavu "Zagreb 2020" Dubravka Mihanovića i Filipa Šovagovića.

18.12.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno