« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
MLJAC

Sir je fantastična namirnica, evo i zašto

Teško da bi itko stavio sir u kategoriju superhrane, no kad se radi o pravom siru, a ne onim plastičnim surogatima koje nam podvaljuju na "akcijama", radi se o izuzetno korisnoj namirnici

Sir je visokovrijedna namirnica
Sir je visokovrijedna namirnica (Arhiva)
Više o

sir

,

mliječni proizvodi

,

kolesterol

,

bjelančevine

,

karoten

,

mliječna mast

,

lecitin

Sir je hrana koju ćemo brzo i lako izbaciti s jelovnika kad poželimo skinuti višak kilograma, no ako malo bolje pogledamo što nam sve sir donosi u organizam, lako bi mogli zaključiti da je to zapravo ishitren i nepromišljen potez.

Naime, mliječna mast iz sira došla je na loš glas, a radi se o proteinima visoke biološke vrijednosti koje pridonose unosu energije i organizmu daju mnoge tvari neophodne za zdravlje - karoten, lecitin te vitamine A, D i E koji su topivi u mastima

Uz zasićene masti sirevi su puni esencijalnih i nezasićenih masnih kiselina poput linolenske, a njihov je zadatak spriječiti aktivnosti štetnih mikroorganizama u probavi.

Što se tiče kolesterola, njegov udio u siru zavisi od vrste sira, a najmanje ga ima u svježe pripremljenim sirevima.

Vrijedi znati i da su sirevi odličan izvor raznih minerala, od bakra, fosfora i natrija do kalija, magnezija, cinka i željeza koji su nužni za izgradnju kostiju i zuba, no usput i za prevenciju raka debelog crijeva i osteoporoze.

Na kraju, sireve je najbolje konzumirati s jogurtom, a ako dodate i svježe začinsko bilje, dobit ćete pravu poslasticu.

30.11.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno