« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
EH, DA...

Sindrom izgaranja je bolest

Sindrom izgaranja odlikuje se ovim glavnim simptomima: osjećaj smanjenja energije ili iscrpljenosti, povećana mentalna distanca od posla ili osjećaj negativnosti i cinizma u vezi s poslom

Ono kad puknete...
Ono kad puknete... (Arhiva)
Više o

burnout

,

sindrom izgaranja

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je sindrom burnout ili sindrom izgaranja kao bolest koja je dodana na listu mentalnih bolesti.

Prema njima, "burnout" nije samo sinonim za stres nego je to "sindrom koji je rezultirao kroničnim stresom na radnom mjestu koji nije uspješno obrađen". Svjetska zdravstvena organizacija već je naglasila da postoji svjetska epidemija, a njegova pojava se već raširila jer je postojala globalna kriza koja je prouzročila veliku nezaposlenost. 

Sindrom izgaranja odlikuje se ovim glavnim simptomima: osjećaj smanjenja energije ili iscrpljenosti, povećana mentalna distanca od posla ili osjećaj negativnosti i cinizma u vezi s poslom. Međutim pojavljuje se ismanjenja profesionalna učinkovitost.

Iako ovi simptomi mogu biti vidljivi i u situacijama koje nisu povezane s poslom (kao što je, na primjer, osjećaj preopterećenosti kućanskim poslovima i obiteljskim obvezama), WHO navodi da se ova dijagnoza smije koristiti samo u profesionalnomkontekstu. Zdravstveni stručnjaci također trebaju izostaviti poremećaje raspoloženja i tjeskobe prije nego se postavi ova dijagnoza. 

Izraz "burnout" pripisuje se psihologu Herbertu Freudenbergeru rođenom u Njemačkoj, koji je taj izraz upotrijebio u istraživanju iz 1974. Freudenberger je analizirao taj fenomen nakon što ga je uočio kod nekih svojih kolega, koji su sebe opisali kao da su "izgorjeli".

29.05.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno