« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
PRIPAZITE

Simptomi ospica koje morate znati

Simptomi ospica se javljaju 10 do 12 dana nakon zaraze i na samom početku slični su simptomima prehlade

Ovako izgledaju ospice
Ovako izgledaju ospice (Arhiva)
Više o

ospice

,

simptomi

,

izgled

,

osip

Simptomi ospica nešto su na što smo već zaboravili, pa nije loše podsjetiti kako izgledaju. Naime, od jedne osobe s ospicama može se zaraziti 8 do 15 ljudi koji nisu cijepljeni ili nisu dovoljno procijepljeni, kako kaže Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Simptomi se javljaju 10 do 12 dana nakon zaraze i na samom početku slični su simptomima prehlade - curi nos, diže se tjelesna temperatura, javljaju se glavobolja i kašalj. Jedino što je različito od prehlade jest osjetljivost očiju na svjetlo.

Bolest nastavlja napredovati i u sljedećih 3 do 7 dana temperatura raste do 39 ili 40 stupnjeva, nakon čega se pojavljuje crveni osip. Osip se javlja na licu i širi se po cijelom tijelu, a na unutarnjoj strani sluznice obraza razvijaju se Koplikove pjege, bjelkaste promjene koje je lako uočiti.

Osip traje od 4 do 7 dana, nakon čega se povlači redoslijedom kojim se pojavljivao, znači prvo s lica, pa zatim s tijela. 

Ospice mogu izazvati komplikacije kao što su sekundarna upala pluća ili sekundarna upala srednjeg uha, a jedna od 1.000 zaraženih osoba razvit će upalu moždanog tkiva - encefalitis koji lako može ostaviti trajne posljedice na zdravlje.

19.12.2014. 11:11:00
Novi komentar
nužno
nužno