objavljeno 19.12.2014. 11:11:00
PRIPAZITE

Simptomi ospica koje morate znati

Simptomi ospica se javljaju 10 do 12 dana nakon zaraze i na samom početku slični su simptomima prehlade

Ovako izgledaju ospice
Ovako izgledaju ospice (Arhiva)

Simptomi ospica nešto su na što smo već zaboravili, pa nije loše podsjetiti kako izgledaju. Naime, od jedne osobe s ospicama može se zaraziti 8 do 15 ljudi koji nisu cijepljeni ili nisu dovoljno procijepljeni, kako kaže Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Simptomi se javljaju 10 do 12 dana nakon zaraze i na samom početku slični su simptomima prehlade - curi nos, diže se tjelesna temperatura, javljaju se glavobolja i kašalj. Jedino što je različito od prehlade jest osjetljivost očiju na svjetlo.

Bolest nastavlja napredovati i u sljedećih 3 do 7 dana temperatura raste do 39 ili 40 stupnjeva, nakon čega se pojavljuje crveni osip. Osip se javlja na licu i širi se po cijelom tijelu, a na unutarnjoj strani sluznice obraza razvijaju se Koplikove pjege, bjelkaste promjene koje je lako uočiti.

Osip traje od 4 do 7 dana, nakon čega se povlači redoslijedom kojim se pojavljivao, znači prvo s lica, pa zatim s tijela. 

Ospice mogu izazvati komplikacije kao što su sekundarna upala pluća ili sekundarna upala srednjeg uha, a jedna od 1.000 zaraženih osoba razvit će upalu moždanog tkiva - encefalitis koji lako može ostaviti trajne posljedice na zdravlje.

19.12.2014. 11:11:00
http://m.metro-portal.hr/simptomi-ospica-koje-morate-znati/89104/