« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
MA DA?

Sibirski snijeg onečišćen mikročesticama plastike

Ruski znanstvenici nastoje shvatiti razmjere potencijalne opasnosti od prisutnosti mikročestica plastike u sibirskome snijegu koji je njima onečišćen, što predstavlja veliku prijetnju okolišu u toj ruskoj regiji. Zabrinjavajuće je da, dok se snijeg

Čak i tu je zagađeno...
Čak i tu je zagađeno... (Arhiva)
Više o

Sibir

,

snijeg

,

plastika

,

mikročestice

Ruski znanstvenici nastoje shvatiti razmjere potencijalne opasnosti od prisutnosti mikročestica plastike u sibirskome snijegu koji je njima onečišćen, što predstavlja veliku prijetnju okolišu u toj ruskoj regiji. Zabrinjavajuće je da, dok se snijeg postupno otapa, mikroplastika prodire u tamošnje tlo. 

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u Tomsku (TSU) kažu da su prikupili uzorke snijega iz 20 različitih sibirskih regija - od planina Altaj do Arktika - i da njihova preliminarna otkrića potvrđuju prisutnost plastičnih vlakana u snijegu, koja se prenose zračnim putem i u udaljene dijelove sibirske pustoši.

"Potpuno je jasno da mikroplastiku ne nalazimo samo u rijekama i morima širom svijeta, već i u tlu i u živim organizmima, pa čak i u atmosferi", rekla je Reutersu Julija Frank, znanstvena direktorica Sibirskog centra za mikroplastiku koje djeluje pri Sveučilištu u Tomsku. 

Mikroplastiku, koja nastaje kad se veći komadići plastičnog otpada s vremenom raspadnu, sve češće nalazimo u zraku, hrani, pitkoj vodi pa čak i u arktičkom ledu.

Znanstvenici su sve zabrinutiji jer strahuju da bi mikroplastika mogla ugroziti zdravlje ljudi i morsku floru i faunu, premda po tom pitanju još uvijek nema konsenzusa.

Znanstvenici sa sveučilišta u Tomsku ranije su otkrili mikroplastiku u probavnom traktu riba ulovljenih u sibirskim rijekama, što je potvrda da taj proces pridonosi onečišćenju Arktičkog oceana plastikom.

"Sibir je u ovom aspektu apsolutno nedovoljno istražen i naš (ruski) interes za ovaj problem kasni u usporedbi s ostatkom svijeta", rekao je Frank.

Znanstvenici sada proučavaju uzorke snijega da bi shvatili u kojoj mjeri gustoća naseljenosti, blizina cesta i autocesta, kao i ostale ljudske aktivnosti, pridonose onečišćenju.

24.03.2021. 13:42:51
Novi komentar
nužno
nužno