« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JOSIP FRIŠČIĆ:

Seljacima se mora ispuniti ono što im je obećano

Friščić napominje da se ove godine sigurno neće moći ispuniti sve što je obećano, ali da stoji čvrsto pri svome stavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

HSS

,

Josip Friščić

,

seljaci prosvjed

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić izjavio je kako se ono što je obećano seljacima mora ispuniti, ali i podsjetio da se ove godine neće moći ostvariti sve, pa je dio prebačen za slijedeću godinu.

"Svi očekujemo da će se dotad određene stvari stabilizirati, ali stojim pri tome da se obećano treba ispuniti", kazao je Friščić za HTV-ovu emisiju dossier.hr napominjući da se će "zasigurno trebati zarezati negdje drugdje".

Pritom, dodaje, treba osluhnuti što bi građani htjeli da se mijenja, kao što je bilo smanjenje reprezentacije i drugih sličnih troškova.

"Ono što je u fazi pregovora s partnerima je pitanje božićnica, pitanje naknada za godišnje odmore i pitanje povećanja plaća, osim indeksiranja mirovina, u ovoj godini i jasno je da toga neće biti i da u proračunu prostora za to nema", kazao je Friščić.

Komentirajući tvrdnju da o odnosu HSS-a i HDZ-a uvelike ovisi stabilnost Vlade, Friščić je odgovorio kako je HSS odgovoran partner iako se godinama 'tuklo' po toj stranci da je trgovačka stranka i da ujutro razgovara s jednima, a popodne s drugima.

"Ulaskom u Vladu tražio sam da napravimo sporazum i da se svi uključujemo u rješavanje problema", kazao je Friščić dodajući da neki to ne žele prihvatiti i stalno traže pukotine, jer ako puknu ti odnosi, onda su prijevremeni izbori neminovnost.

Na upit može li se to dogoditi odgovorio je da "teoretski može", ali i ponovio kako je HSS odgovorna stranka te da do toga neće doći ako će sve funkcionirati kao i do sada i ako, kad nastanu problemi, HDZ i HSS, zajedno sjednu za stol, traže rješenja i uvažavaju se.

Ponovio je kako nitko, bilo da je riječ o oporbi ili vladajućoj koaliciji, nema čarobni štapić niti su čudotvorci da bi probleme koji su se gomilali godinama, mogli riješiti preko noći.

Upitan zašto nije bio na prosvjedima seljaka, Friščić je odgovorio kako je bio ondje gdje je trebalo tražiti rješenja.

"Slavonski seljaci su izlaskom na ceste ukazali na probleme, ali bili su svjesni da, žele li riješiti svoje probleme, treba razgovarati i tražiti rješenja u okviru mogućnosti", kazao je Friščić ustvrdivši: "Ako su oni zadovoljni, i ja sam".

Dodao je kako je mogao biti "na nekom punktu i družiti se s njima, ali da bi svejedno morali doći u Zagreb i tražiti rješenja". "Ako se nešto ne potpiše u ministarstvu i ne osigura kroz proračun i ako to nisu zaključci Vlade, onda to mogu biti samo obećanja iza kojih ne stoji akcija", kazao je Friščić ocjenjujući kako je to onda samo novi poziv njima ili nekima drugima da ponovno izađu na ceste i viču - 'prevareni smo' ili 'obećano je, a nije ispunjeno', a to smo, dodaje, već doživjeli. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 00:29:06
Novi komentar
nužno
nužno