« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ:

Presuda hrvatskim generalima mora se odvojiti od politike

Josipović se osvrnuo na izjavu Borisa Tadića o eventualnim posljedicama oslobađanja generala Ante Gotovine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Boris Tadić

,

Ante Gotovina

,

hrvatski generali

,

Ivo Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je večeras odnose u regiji kao jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja, izrazivši nadu da presuda hrvatskim generalima neće utjecati na odnose sa Srbijom.

Gostujući u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku", predsjednik je komentirao nedavnu izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o eventualnim posljedicama oslobađanja generala Gotovine. Smatra kako to neće utjecati na Haaški sud, za koji "vjeruje da je neovisan i da se neće osvrtati na to što bilo tko iz politike misli". Rekao je da bi njega, za razliku od Tadića, veselilo oslobađanje generala Gotovine.

"Mislim da se presuda hrvatskim generalima u Haagu, ma kakva ona bila, mora odvojiti od politike i da mi moramo raditi na dobrim odnosima", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Josipović je govorio i o svojim odnosima s Vladom, rekavši da on s Pantovčaka ne ruši Vladu, kako neki govore, već da joj svakoga dana pruža ruku suradnje. Međutim, Vladine najnovije poteze nije želio komentirati, niti se odrediti o tome je li sadašnja Vlada sposobna izvući zemlju iz krize.

"Moja je zadaća surađivati s Vladom, a ne licitirati koliko je ona dobra ili loša", rekao je. Istaknuo je samo kako pozdravlja spremnost Vlade da poduzme neke nepopularne mjere, ali i da očekuje još takvih poteza. "Vlada ima svoju dinamiku, a ja želim vjerovati da će sve biti dobro i da će Vlada, kako je obećala, moći ispunjavati sve svoje obveze iz proračuna", rekao je Josipović.

Za suradnju s premijerkom Kosor rekao je da još uvijek traže "modus vivendi" pa se događa da se ponekad preosjetljivo reagira na neke njegove poteze, kao što je slučaj s primanjem seljaka, iako je postupio, kako je istaknuo, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 22:53:40
Novi komentar
nužno
nužno