« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CVETKO SIMIĆ

Hrvatska i Srbija zajedno rade na slučaju ubojstva na Jarunu

Borovec je rekao da su sada glavna pitanja za policiju kako je i na kojem mjestu izvršeno ubojstvo

(Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Krunoslav Borovec

,

ubojstvo na Jarunu

,

Cvetko Simić

,

narko mafija

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec večeras je u emisiji "Otvoreno" HTV-a, povodom ubojstva srpskog mafijaša Srećka Simića, čije je tijelo pronađeno u Jarunskom jezeru, kazao da to nije prvi slučaj na kojem hrvatska i srpska policija intenzivno surađuju te je najavio još bolju suradnju dviju policija, kako na operativnoj, tako i na strateškoj razini.

Iznio je i nekoliko informacija vezanih uz sam slučaj Simićeva ubojstva navodeći kako se hrvatska policija nije s njime počela baviti s trenutkom identificiranja njegova leša već unazad mjesec dana kad je njegova obitelj u Srbiji prijavila Simićev nestanak i kada je ušao u Hrvatsku

Imali smo informaciju od srpskih kolega da bi se njegov nestanak mogao povezati sa sumnjivim okolnostima i da bi vjerojatno mogao biti žrtva kaznenog djela, kazao je Borovec i dodao da su 18. veljače pronašli zapaljeni automobil u vlasništvu rent-a car agencije, a čiji je korisnik bio Simić.

Borovec je kazao da su sada glavna pitanja za policiju kako je i na kojem mjestu izvršeno ubojstvo, jer je za pretpostaviti da je do amputacije dijelova tijela došlo nakon ubojstva te da mjesto ubojstva nije nužno područje Jaruna već je realnije da je to mjesto negdje drugdje.

"Takvi slučajevi se rješavaju kao slagalica s puno elemenata, detalj po detalj. Ono što policija može garantirati nije da će riješiti taj slučaj nego da će poduzeti apsolutno sve što može da ga riješi", istaknuo je Borovec i pozvao građane koji imaju informaciju o Simiću, ili su ga viđali na određenim mjestima ili su nešto sumnjivo ili indikativno primjetili, da se jave policiji, mogu i anonimno, na telefonski broj 6122-113.

Na slučaju Simićeva ubojstva radit će hrvatska i srpska policija, a Borovec napominje da će se tu morati uključiti i neke druge policije iz regije uzme li se u obzir da je Simić 2005. u Hrvatskoj zatečen s krivotovrenim bugarskim dokumentima.

Ističući dobru suradnju sa srbijanskom policijom i u slučaju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, najavio je formiranje zajedničkog Centra za borbu protiv organiziranog kriminaliteta, o čemu su razgovarali ministri unutarnjih poslova Karamarko i Dačić, pozivajući da im se priključe Crna Gora i BiH te ostale zemlje u regiji.

Mi ćemo gotovo sigurno u narednim mjesecima poslati u Beograd hrvatskog policijskog časnika za vezu preko kojeg će ići protok i razmjena informacija, a časnici za vezu ići će i u Sarajevu, Podgoricu i druge susjedne države. To su potezi koje ministar na strateškoj razini mora poduzeti kako bi operativna razina dobro surađivala, kazao je Borovec.

Ustvrdio je kako postoji niz dokaza da kriminalne skupine u regiji intenzivno surađuju ocjenjujući da su tu pripadnici hrvatskog kriminalnog miljea nešto inferiorniji u odnosu na pripadnike srpskog i crnogorskog miljea, i spadaju u "nižu razinu" poslova, kao logistika ili neposredni izvršitelji.

Na pitanje je li u Hrvatskoj kriminalna scena manja i manje ubojita nego u susjednim zemljama, Borovec je rekao da se broj ubojstava u RH smanjuje. Sredinom 90-ih imali smo 150 ubojstava godišnje, oko 2000. ih je bilo stotinjak i taj broj pada iz godine u godinu. Prije tri godine bilo je 60 ubojstava, a prošle godine 40, naveo je.

(hina/metro-portal)
12.03.2010. 07:01:27
Novi komentar
nužno
nužno