« Seks
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
SAVJETI

Seks i prerana menopauza

Prirodni i najbolji lijek za preranu menopauzu je, jasno, seks... pa što da vam onda kažemo, jel'... ;)

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

seks

,

prerana menopauza

Prerana menopauza, koja nastupa prije 40. godine života, može biti izazovna za žene, kako zbog fizičkih simptoma, tako i zbog emocionalnih i psiholoških posljedica. Iako se tradicionalno liječi hormonskom terapijom i promjenama u načinu života, sve više stručnjaka ukazuje na to da redovita seksualna aktivnost može pomoći u ublažavanju simptoma i odgađanju nastanka menopauze.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih seks može biti koristan za žene koje prolaze kroz preranu menopauzu je njegova sposobnost da prirodno regulira hormonalne promjene u tijelu. Tijekom seksualnog uzbuđenja i orgazma, tijelo oslobađa hormone poput estrogena i oksitocina, koji mogu pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže. Budući da je gubitak estrogena glavni uzrok simptoma menopauze, uključujući valunge, suhoću vagine i promjene raspoloženja, seksualna aktivnost može djelovati kao prirodni stimulans za proizvodnju ovog hormona.

Osim hormonske regulacije, seks može poboljšati cirkulaciju krvi, što je od velikog značaja za zdravlje vaginalnog tkiva i opće blagostanje. Redovita seksualna aktivnost može povećati dotok krvi u zdjelično područje, što pomaže u održavanju zdravlja reproduktivnih organa i smanjenju nelagode uzrokovane suhoćom vagine, koja je čest simptom preranog ulaska u menopauzu.

Psihološki aspekt seksualne aktivnosti također igra važnu ulogu. Seks poboljšava raspoloženje i smanjuje razinu stresa zahvaljujući oslobađanju endorfina i oksitocina, što može pomoći ženama da se osjećaju opuštenije i manje anksiozno zbog promjena koje njihovo tijelo prolazi. Prerana menopauza često je povezana s osjećajem gubitka ženskosti, ali održavanje intimnosti sa svojim partnerom može pomoći u očuvanju samopouzdanja i osjećaja povezanosti.

Važno je napomenuti da seks ne mora nužno biti samo vaginalni odnos. Bilo koja vrsta intimnosti koja uključuje dodirivanje, ljubljenje ili maženje može imati pozitivan učinak na hormonsku ravnotežu i emocionalno zdravlje. Kombinacija tjelesnog zadovoljstva i emocionalne povezanosti ključna je u smanjenju simptoma preranog ulaska u menopauzu te može značajno poboljšati kvalitetu života.

14.09.2024. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno