« Žene
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
popularne tv serije

'Seks i grad' kriv za trudnoću tinejdžerica?

Znate li da 'Prijatelji' mogu loše utjecati na vašu tinejdžericu?

Fotografija vijesti
Više o

seks

,

Seks i grad

,

tinjedžerska trudnoća

,

tv serije

,

gledanje televizije

Najnovije istraživanje pokazalo je da je puno više trudnica među tinejdžericama koje gledaju tv-serije u kojima dominiraju dijalozi o seksu, a takav im je i sadržaj, nego među onima koje gledaju serije raznolikog sadržaja.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju stručnog časopisa Pediatrics, provedeno je u telefonskoj anketi na 2.003 djevojaka i mladića u dobi od 12 do 17 godina. Znanstvenici su im tijekom 2001. postavili više pitanja o navikama kad je riječ o njihovu izboru tv-programa, a tinejdžerkama su ponovno postavljena pitanja o trudnoći tijekom 2004. Tijekom istraživanja, u drugom stanju ostalo je 58 djevojaka, a 33 mladića su izvijestila da su im djevojke trudne.

Sudionicima istraživanja, provedenog u SAD-u, postavljeno je pitanje koliko često gledaju bilo koju od više od 20 tv-serija popularnih među tinejdžerima, a u njima je bilo puno dijaloga o seksu i sadržaja povezanih sa seksom. Uglavnom se radilo o serijama "Seks i grad", "Prijatelji" i "That '70s Show".

Ustanovljeno je da je u drugom stanju ostalo dva puta više djevojaka koje su redovito pratile sadržaj spomenutih serija, u odnosu na djevojke koje su ih rijetko gledale. Također, više trudnoća bilo je među starijim tinejdžericama.

Psihologinja Anita Chandra iz tvrtke Rand Corp. koja je vodila istraživanje zaključila je da je utjecaj spomenutih tv-serija izravno povezan s trudnoćom tinejdžerica te da na njih ima veći utjecaj od svih ostalih faktora uzetih u obzir tijekom istraživanja, poput primjerice naobrazbe roditelja, obiteljske strukture ili ocjena. (hina/metro-portal)

04.11.2008. 10:53:47
Novi komentar
nužno
nužno